Epicentrum van golfend Nederland

SPIJK De golfkarretjes gaan af en aan, maandagochtend nabij golfbaan The Dutch. Donderdag begint het échte werk pas voor de professionals, maar voor die tijd is er al genoeg bedrijvigheid op de golfbaan. Ook directeur van The Dutch, Niek Molenaar, is druk in de weer. ,,Het is letterlijk nog even inslaan", zegt hij met een lach.

door Tim Hartman

Al rijdend in een golfkarretje geeft Molenaar een rondleiding over het immense terrein van de nog spiksplinternieuwe golfbaan. Van het nieuwe clubhuis tot aan de tribunes en van de vip-decks tot aan een gigantisch terrein waar alle bezoekers kunnen genieten van muziek, een hapje en een drankje. ,,Wij verhuren in feite onze baan en de organisatie van het toernooi betaalt alle faciliteiten en zet alles neer", vertelt Molenaar.

Vanaf de aanleg van de golfbaan, die in 2007 begon, was er al de wens om grote toernooien naar Spijk te trekken. Eerder werd er al een poging gedaan om de Ryder Cup voor het eerst in de historie naar Nederland te halen. Het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines kreeg toen de voorkeur.

Met de KLM-Open had The Dutch, dat dit jaar haar vijfjarig bestaan vierde, meer succes. Het is dan ook voor het eerst vanaf 2002 dat het toernooi niet in Kennemer of Hilversum wordt gehouden. Molenaar: ,,Het is voor iedereen nog even wennen. Ook de organisatie moet natuurlijk alles opnieuw ontdekken. Het is nog even zoeken, maar dat komt vanzelf goed."

,,Ruim 2,5 miljoen mensen zullen deze week op een bepaalde manier in aanraking komen met Spijk. We verwachten ongeveer vijftigduizend bezoekers, maar Ziggo Sport zendt het toernooi ook op televisie uit. Dat is natuurlijk geweldig voor de regio", vertelt Molenaar. De gemeente Lingewaal werkte dan ook maar al te graag mee om het toernooi naar Spijk te halen. ,,Die samenwerking was fantastisch", zegt Molenaar. ,,Burgemeester Loes van Ruijven heeft niet alleen meegewerkt, maar ook meegedacht. Zo is bijvoorbeeld het weiland aan de overkant compleet omgebouwd tot parkeerterrein."

De werkzaamheden zijn gigantisch en dat is ook de reden dat de inwoners van Spijk vanaf het begin zijn geïnformeerd over de hele happening. ,,Van koeien krijg je weinig tegenspraak, maar ik wil niet dat de mensen in Spijk achteraf zoiets hebben van 'wat was dit voor verschrikkelijke week'. De mensen hebben ook kaartjes gekregen dus ik geloof dat dat allemaal goed is afgehandeld."

 

AMATEURS Naast de locatie kent het toernooi nog een noviteit. 75 amateurs kunnen op hole 14 hun kunsten vertonen tegenover de professionals. Doel is daar voor de amateur om dichter bij de hole te komen dan de prof. Of dat niets voor Molenaar zelf was geweest?: ,,Haha, nee hoor. Het had gekund, maar ik zorg er liever voor dat iedereen rondom de baan het naar zijn zin heeft. Bovendien denk ik dat de amateurs wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Die profs zijn zó goed."

Het toernooi zelf lijkt allesbehalve een koude kermis te worden. De weersvoorspellingen kunnen niet beter. ,,Je ziet het nu al, als je rond rijdt. De baan heeft een vrolijker aanzicht dan wanneer het grijs en grauw is. Mensen kunnen lekker met een biertje plaatsnemen op de tribune en genieten van het zonnetje en golf."

Het goede weer moet The Dutch tevens helpen aan een bezoekersrecord. Een subdoel voor Molenaar, maar wel iets om na te streven. ,,We hopen dat het lukt. De laatste jaren kwamen zo'n 45 duizend mensen naar de KLM-Open. Spijk ligt echter een stuk centraler dan Hilversum en zeker dan Kennemer. Bovendien is het The Dutch normaal gesproken alleen geopend voor members en hun gasten. Dit is dé mogelijkheid om de baan eens van dichtbij te bekijken." Last but not least verdedigt de Belg Thomas Pieters dit jaar zijn titel en Spijk is ook voor onze Zuiderburen beter aan te reizen dan voorgaande jaren.

Na de komende drie jaar wordt de KLM-Open weer elders georganiseerd, maar Molenaar hoopt deze week een goede indruk achter te laten op de organisatie:,,Ik hoop dat de organisatie van de KLM-Open na afloop denkt: 'Jongens, houd maar op met zoeken. Bij The Dutch moeten we zijn. Beter dan dit wordt het niet.'"

Voor iedereen die het toernooi zelf van dichtbij wil meemaken, zijn kaarten te koop op www.golf.nl/klm-open.