• Rob Kreszner

Ernst van Es: kunstenaar van OutsiderArt

GORINCHEM In het Gorcums museum is de tentoonstelling De Koe in de in de Kunst te zien. Wij vroegen Gorcumers naar hun 'koeienverhaal'. Deze week Ernst van Es, vrijwilliger bij OutsiderArt van Syndion.

Deze zorginstelling heeft een aantal ateliers in Gorinchem, Leerdam en Dordrecht waar kunstenaars met een beperking hun dagbesteding hebben en kunst maken. In Gorinchem is dit atelier gevestigd aan de Kortendijk.

Rubriek Gorcums Museum

Na zijn pensionering als leerkracht en intern begeleider in het basisonderwijs, besloot Ernst aan de slag te gaan als vrijwilliger. Zelf schildert hij al ruim dertig jaar en mede door zijn passie voor het schildersvak kwam hij terecht bij OutsiderArt. ,,Binnen OutsiderArt begeleid ik op vrijdag de kunstenaars binnen de schildersgroep. Ik geef praktisch advies aan de mensen en help met het inlijsten van werken. Maar ook met de uitvoering van creatieve projecten die worden opgezet door de begeleidsters van Syndion."

 

WORKSHOPS ,,Naast gezamenlijke projecten worden er workshops en lessen aangeboden", vervolgt hij. ,,Tevens worden regelmatig excursies en museumbezoeken georganiseerd en is er ruimte voor het maken van vrij werk. Elke kunstenaar heeft een eigen stijl van werken. Dat leidt tot de prachtigste werken, zoals de schilderijen met koeien van Nout Schepman, Tom de Joode en Maikel Mulder. En ook de met koeien versierde klompen van Niels Jager en de 3D koeien van Chiron Dekker, nu allemaal te zien in de hal van het museum. Koeien zijn vrolijke, interessante beesten die erg nieuwsgierig zijn: ze spreken tot de verbeelding."

De kunstenaars exposeren met hun werken regelmatig bij bedrijven en culturele instellingen. Daarnaast is er altijd werk te zien in de eigen galerie aan de Kortendijk, die ook open is tijdens de maandelijkse Culturele Route. Kunst door- en voor iedereen. ,,Mijn streven is om meer bekendheid te geven aan de schilderkunst van mensen met een beperking. Wie bepaalt immers wat kunst is en wat niet?"