• Theaterproducties Gorcum

Esther was Joods binnenkort in De Nieuwe Doelen

GORINCHEM Theaterproducties Gorcum presenteert op 4, 5 en 6 mei de voorstelling 'Esther was Joods' in De Nieuwe Doelen. In bovenstaande trailer al vast een voorproefje van het spetterend maar schrijnend verhaal, wat op verrassende wijze naar het toneel is vertaald.

Deze muziektheatervoorstelling vertelt het verhaal van de 'Gorcumse Anne Frank': Esther van Vriesland; een tiener in de Tweede Wereldoorlog, wiens schrijnende verhaal voortleeft dankzij haar dagboek. Op 31 december 1941 begon Esther van Vriesland haar dagboek in een schoolschrift. Zij was het jongste kind in het gezin van de Gorcumse textielhandelaar Jacques van Vriesland.

Esther schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Uit haar aantekeningen valt tussen de regels door op te maken hoe zij het toenemende isolement van de joden beleefde. Op 26 september werden Esther en haar familieleden weggevoerd om via Westerbork naar Auschwitz te worden gedeporteerd. Daar werd zij op 5 oktober 1942 omgebracht. Haar aangrijpende verslag is nu op indrukwekkende wijze naar het toneel vertaald.

Met compleet nieuwe muziek van Izak Boom, live uitgevoerd door drie muzikanten en pakkende liedteksten van niemand minder dan Peter Blanker, wordt u op verrassende wijze door de getalenteerde 12-koppige cast meegevoerd in de geschiedenis.

Dit cultureel erfgoed van Gorinchem komt letterlijk heel dichtbij en daardoor kan eenieder zich ermee identificeren. 'Esther was Joods' is een must-see voor iedereen die het belangrijk vindt dat dit stuk geschiedenis niet vergeten mag worden. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar.

Reserveren kan via www.estherwasjoods.nl