• Alex Willemsen

Eten is een belevenis bij Stoute Karel

GORINCHEM Bar en keuken Stoute Karel is de nieuwste culinaire aanwinst van Gorinchem. Deze naam verwijst, met een knipoog, naar Karel de Stoute, die als Graaf van Holland in de middeleeuwen het Blauwe Toren complex liet bouwen op de plaats waar nu hotel en restaurant staan.

Als je bij Stoute Karel binnen stapt voel je je gelijk thuis. De inrichting is stijlvol en de sfeer gemoedelijk. En dat is precies wat Michelle Sio voor ogen had toen ze de plannen maakte voor dit restaurant. Samen met een bevriende architect werkte ze deze plannen uit tot wat het nu is; een restaurant met een halfopen keuken, een ruime bar en blankhouten tafels met heerlijke leren stoelen waarop je moeiteloos een avond lekker kunt zitten. Aan elk detail is veel aandacht besteed.

Chefkok Peter Buskens is verantwoordelijk voor de keuken en ook die is zeker niet alledaags. Peter is een topkok die zijn vak verstaat. De gerechten die hij maakt zijn hoog op smaak en de menukaart zit vol verrassende combinaties. Maar het meest onderscheidende is het concept van shared dining. Je bestelt verschillende kleine gerechten die je samen deelt en dat versterkt de beleving van het samenzijn. Uit eten wordt weer een avond uit.

Veel aandacht is ook besteed aan het samenstellen van de wijnkaart, die hier eigenlijk meer een wijnboek is. Met vele betaalbare topwijnen die overigens allemaal per glas te bestellen zijn. Maar niet alleen de wijnen zijn speciaal. Je kunt er ook verrassende bieren, limonades en sappen bestellen. Het is te veel om op te noemen waarom je zeker een keer bij Stoute Karel moet binnen stappen. Dat kun je beter zelf ervaren.

Je vindt Stoute Karel aan de Buiten de Waterpoort 2a in Gorinchem. www.stoutekarel.nl