• Workshops 'Koffie van de toekomst'

    Wouter van der Wal

Experimenteren met eten

GORINCHEM Stroopwafels maken van bieten, koffie maken van rogge: kan dat wel? Future Food Designer Chloé Rutzerveld laat het zaterdag 23 februari zien tijdens twee workshops. Ook is er werk van Rutzerveld te zien bij de tentoonstelling 'De Smaak te Pakken' in het Gorcums Museum.

Chloé, je bent Food Designer. Wat houdt dat in?

,,Iedere Food Designer doet iets anders. Ik heb gestudeerd van de Technische Universiteit in Eindhoven en koppel mijn technische achtergrond aan creativiteit. Wat is er gaande op gebied van nieuwe technologieën in de voedselproductie en wat kan er mee gedaan worden? Die kennis wil ik inzichtelijk maken voor de consument om een betere keuze te maken tussen wat beter is voor de wereld en wat men gewend is."

Wat houden de workshops in?

,,Bij de workshop STROOOP! maken we stroopwafels van groenteresten. We gaan dat proces stap voor stap doorlopen. Wat kun je doen met restjes van de dag ervoor? Mensen zijn soms onzeker over hoeveelheden. Het is soms niet erg iets meer te gebruiken van iets. En als je restjes hebt, wat doe je daar dan mee? Stroopwafels maken bijvoorbeeld!"

Bij de workshop 'koffie van de toekomst' gaan deelnemers alternatieve koffie branden, malen en zetten. In opdracht van het Eindhovens Museum onderzocht ik een nieuw concept van koffie. Vroeger hadden mensen geen geld voor koffie en maakten ze Loerie: onzuivere koffie van bijvoorbeeld verbrande erwten of oud graan. Toen dacht ik: hoe kunnen we die vindingrijkheid van toen mixen met huidige kennis en technieken. En wat doen andere bereidingen en verwerkingen met de smaak?"

Wat is het doel van de workshops?

,,Handvatten geven zodat mensen voortaan denken: dit kan ik ook. Dat mensen de volgende keer durven te experimenteren als ze iets overhouden met koken. Gekke combinaties testen, betrokken raken bij eten en zich verwonderen."

De workshops vinden zaterdag 23 februari plaats in de Kamer van de Tussentijd op de begane grond van het Gorcums Museum. De workshop STROOOP! start om 10.30 uur, de koffieworkshop om 13.00 uur. Deelname kost 15 euro per workshop inclusief alle benodigdheden. Aanmelden kan via info@huisvaninspiratie.com of 0681082591. Doe dat snel, want bij elke workshop is plek voor twaalf deelnemers.

Meer informatie over het werk van Rutzerveld is te vinden op www.chloerutzerveld.com of in haar boek 'Food Futures - How Design and Technology can Reshape our Food System'.