• Marleen Windhorst

Familierecept: Happie Pappie

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de expositie 'De Smaak te Pakken' te zien, verrassende kunstwerken uit heden en verleden over voedsel. Deze week een gesprek met Eimerd de Weijer, Nederlands Nieuw Guinea Veteraan, en zijn dochter Hannelore, eigenaar van Proud Pearls, over hun bijzondere familierecept Happie Pappie.


Rubriek Gorcums Museum door Marleen Windhorst

Happie Pappie is de benaming voor de rijsttafel die Eimerd al sinds zijn diensttijd maakt en in de familie, vol echte 'foodies' die van lekker eten houden, zeer populair is. Eimerd ontwikkelde zijn liefde voor Oosters koken tijdens zijn diensttijd bij het Korps Mariniers in Nieuw Guinea. Waar ligt de oorsprong van dit bijzondere recept?

Eimerd: ,,De naam van het gerecht komt voort uit het Pasar Maleis, de taal die de andere Nederlandse mariniers en ik tijdens onze diensttijd in Nederlands Nieuw Guinea gebruikten. In de jaren vijftig werd ik voor een jaar uitgezonden naar dit toenmalige overzeese gebiedsdeel. Kooklessen kreeg ik bij de korfbalclub in Hollandia waar het samen 'makkannen' (eten) net zo belangrijk was als korfballen. Veel belangrijker zelfs. Een van de nadelen was dat het eten moest worden ingevoerd vanuit Nederland. De producten werden behandeld tegen bederf en ziektekiemen. De Indische maaltijden waren veel smakelijker dan de aardappelen uit Nederland. Wij werden daardoor al gauw fan van de Indische keuken, door ons 'blauwe hap' genoemd. Op maandag was het gebruikelijk om nasi goreng te eten en op donderdag was er een rijsttafel."

Op welke speciale momenten komt het Oosterse eten op tafel? Hannelore: ,,Vroeger kwamen we elke zondag met het hele gezin bij elkaar, maar tegenwoordig is dat een paar keer per jaar. Mijn vader is dan omringd door vrouwen: we zijn een echt vrouwengezin met drie dochters en vijf kleindochters met allen een voorliefde voor Azië. Mijn vader maakt speciaal Happie Pappie voor deze gelegenheden. Maar nu ik sinds kort in de buurt van mijn ouders woon, kom ik graag langs om een vorkje mee te prikken van zijn Indische kookkunsten." Gouden kooktip ? Eimerd: ,,Voor de bereiding van de nasi raad ik aan om een scheut kokosmelk bij het kookwater van de rijst toe te voegen. Voor de 'hete eter' nog wat extra soorten sambal en vergeet de kroepoek niet. Selamat Makan!"