Femkes boeksculptuur in de hoofdrol

GORINCHEM Papier, een alledaags materiaal, is voor kunstenaars een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Het Gorcums Museum toont daar voorbeelden van in de expositie 'Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU', met werk van meer dan 25 kunstenaars, van ingetogen tot extravert.

Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem. Deze week het verhaal van Femke Wiglema, een jonge deelneemster aan de Workshop Boeksculptuur maken.

Het is een goede gewoonte van het Gorcums Museum om parallel aan een lopende expositie diverse activiteiten te organiseren. Eén van de activiteiten tijdens de huidige expositie 'Papier in de Hoofdrol' is een workshop onder leiding van Boukje Voet. Deze kunstenares, van wie in het museum een aantal werken te zien is, geeft 'les' in het scheuren, versnijden, verknippen en plakken van boeken. Het resultaat is verbluffend mooi!

De 9-jarige Femke Wiglema uit Arkel nam een poosje geleden deel aan de workshop van Boukje Voet. Waarom eigenlijk? 'Omdat ik het leuk vind' is het ontwapende antwoord van Femke. Met papier werken heeft ze al vaker gedaan. Trots laat ze haar papieren vogel en een bloemencollage zien die ze maakte op de Brede School Lingewaard waar ze na de vakantie naar groep 6 gaat. Maar ook thuis is ze creatief bezig. Zo schilderde ze een hart voor haar moeder, een portret van poes Lola en een zonsondergang die nu midden in de huiskamer prijkt. In Leerdam nam ze deel aan een workshop 'glasbeestenblazen' en kwam thuis met een heuse glazen vis.

Maar even terug naar de workshop van Boukje. Hoe ging dat eigenlijk? Femke: ,,Nou, je begint met een tijdschrift. Je gaat eerst leren snijden, dan ga je krullen maken, bladzijden vouwen en die kun je dan ook nog plakken. En als je dat hebt gedaan, begin je pas, zoals Boukje dat zegt, 'aan het echte werk': een boek waar je een heleboel krulletjes in maakt en bladzijden aan elkaar plakt zodat er een kunstwerkje ontstaat." Femke wil graag laten zien hoe het gaat. Ze komt naast me zitten met een snijmatje, een boek, een heel erg scherp (chirurgisch) mesje en een filigraanpen (om krullen te maken). Poes Lola kijkt nieuwsgierig toe. Femke demonstreert hoe je snijdt, knipt en vervolgens krullen maakt van de versneden en verknipte bladzijden. Het resultaat is verrassend en erg mooi. Blijven er nu in huis nog wel boeken over om te lezen? Haar moeder Elizabeth maakt zich daar geen zorgen over. De kringloopwinkel heeft nog voldoende voorraad. En wordt Femke later kunstenaar? ,,Nee, ik word kapper en moeder", is het resolute antwoord.

De boeksculptuur van Femke Wiglema die is gemaakt van het boek 'Intensive Care' is de komende weken te zien in het Gorcums Museum. De tentoonstelling 'Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU' in het Gorcums Museum is nog te zien tot 13 september.