• Vijfzinnen
  • Vijfzinnen

Folkfestival in de Vijfzinnen

GORINCHEM ,,Folkmuziek is eeuwenoud. De muziek is geworteld in de Middeleeuwen en de Renaissance. Het is de muziek van de Schotse en Ierse arbeiders, die het over de wereld verspreidden. Oorspronkelijk werden de liedjes a capella gezongen tijdens het handwerk of in de pub bij een pul bier. Pas later werden instrumenten bij de liederen gevoegd, zoals gitaar, banjo, viool en doedelzak. Maar ook de lier, de tin whistle en de bouzouki. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd de folkmuziek ook populair in Europa. Met dank aan de Ierse folkband The Dubliners, die in die tijd diverse hits had." Aan het woord zijn Roxanne en Danny Biesheuvel, organisators en programmeurs van het Folkfestival, dat plaatsvindt op vrijdag 29 juni in theater de Vijfzinnen.

,,Ook is de folkmuziek verbonden met de sprookjeswereld en wordt vaak gespeeld op fantasyfestivals. Optredende artiesten hullen zich soms in middeleeuwse kledij of dragen een hoed. De muziek is toegankelijk en gezellig, gemakkelijk mee te zingen en nodigt uit tot dansen. En bovendien voor alle leeftijden." Roxanne en Danny zijn trots op het gevarieerde programma. Op twee podia spelen achtereenvolgens Kelten zonder grenzen, met balfolk uit de Bretonse hoek, Robert den Hartogh speelt en zingt met een stem, die sterk aan Bob Dylan doet denken zijn country-folk en blues met, behalve zijn stem, diverse gitaren, trekzak, dobro en mandola, de vier man van Fiddle 'n Drum spelen Ierse traditionals op gitaar, viool, bas en bodhrán en tenslotte, als headliner, uit Engeland, de vrouwelijke helft van het aloude, wereldberoemde Magna Carta, Linda Simpson-Taylor, nu samen met Ian Diment. Zelf spelen Danny en Roxanne op deze avond niet met hun groep Minstrel Season. ,,Wij zijn op deze avond te druk met de organisatie en het ontvangen van de artiesten. Maar het wordt ongekend leuk en bijzonder."

Ook zijn er tijdens het festival diverse kramen, demonstraties larpwapens maken door en met Robert van Esch, een whisky-proeverij en een workshop Balfolk-dansen. Daarnaast zijn er diverse uitgeverijen en schrijvers van boeken in de fantasy-sfeer en is er een spotprenttekenaar.

Het festival begint om 19.30 uur en duurt tot 1.30 uur. De toegang is 10 euro. Kaarten te bestellen op de website van de Vijfzinnen en aan de deur.