• Johannes van Camp met zijn rietpluimen.

    Fotografie Studio Ziezo

Foto's voor tolerantie

GORINCHEM Al bijna honderd Gorcumers werden met hun favoriete bloem geportretteerd door Johannes van Camp. De portretten van deze 'Ambassadeurs voor Tolerantie' sieren de 'Boom van Tolerantie', die te vinden is in de Kamer van de Tussentijd.


Verschillende thema's uit het boek 'Tien Eeuwen Gorinchem' worden in de Kamer van de Tussentijd uitgelicht. Een daarvan is die van de Martelaren van Gorcum, negentien katholieke religieuzen uit Gorinchem die in 1572 gevangen werden gezet, bruut werden mishandeld en opgehangen in Brielle. ,,Een aangrijpend verhaal met een volledig gebrek aan tolerantie en wederzijds respect", aldus Van Camp.

,,Ik werd gevraagd om met bloemen een link te leggen naar deze bizarre Gorcumse geschiedenis", legt Van Camp het project uit. ,,Een zwartwit portret met een zelf gekozen bloem in kleur, als persoonlijke boodschap." Inmiddels zette hij al bijna honderd mensen op de foto. ,,Mooi. Het is goed om na te denken over hoe we tegenwoordig met elkaar omgaan."

Zijn eigen bloem? ,,Rietpluimen. Niet bedoeld om met alle winden mee te waaien. Maar wel: flexibel zijn. Meebewegen met de mensen die op je pad komen. Niet er tegen in gaan waaien, dat werkt niet."

De ambassadeurs van tolerantie leveren een bijdrage van minimaal vijf euro, wat ten goede komt aan het project 'De Open Kathedraal', zeven machtige glas-in-loodramen, die verwijzen naar het verhaal van de Martelaren van Gorcum. Deze moeten op het terrein van de vroegere Blauwe Toren in gewapend glas opnieuw worden opgetrokken.

MAATSCHAPPELIJK Ineke Hagen, regisseur van het Huis van Inspiratie, vindt het mooi dat de 'Boom van Tolerantie' een kunstwerk is waarbij mensen zelf kunnen participeren. ,,Mensen worden ambassadeur. Daarmee wordt er niet alleen een kleine gemeenschap opgebouwd rondom die boom, maar krijgt het project 'Open Kathedraal' ook draagvlak onder de Gorcumse inwoners."

Tolerantie is ditmaal een maatschappelijk thema en als het aan Hagen ligt, blijft het Huis van Inspiratie zich inzetten voor dit soort thema's. ,,We sluiten met onze programmering ook aan bij de Wereld Alzheimerdag, de Week van de Alfabetisering en de Week tegen Eenzaamheid. Het gaat er om dat je ook mensen bij kunst en cultuur betrekt voor wie dat niet vanzelfsprekend is." Meer informatie: www.ambassadeursvoortolerantie.nl.