• Renate van Maaren

    Stadsbelang

Fractievoorzitter Van Maaren over situatie Van Mourik: 'Dit komt niet meer goed'

GORINCHEM Renate van Maaren, fractievoorzitter van Stadsbelang, stelt dat de rol van Hans van Mourik namens de vertrouwenscommissie bij de benoeming van wethouder Ro van Doesburg niet de reden is van de breuk tussen het raadslid en Stadsbelang. ,,Het is een aaneenschakeling van dingen over een langere tijd."

Door Tim Hartman

Stadsbelang maakte vanochtend middels een persbericht bekend dat Hans van Mourik niet langer deel uitmaakt van de fractie van die partij. Van Mourik stelde dat er nog geen sprake is van een definitief afscheid, maar wat Van Maaren en Stadsbelang betreft komt het raadslid niet meer terug. ,,Ik weet niet hoe hij het voor zich ziet, maar dit kan niet meer goedkomen. Wij hebben namens Stadsbelang onder bepaalde voorwaarden een handreiking gedaan, maar als hij besluit zelf verder te gaan is het niet heel geloofwaardig als we over een jaar zeggen: 'Lieve Hans, kom er gezellig weer bij'. 

De heer Van Mourik stelde dat zijn rol bij de benoeming van wethouder Van Doesburg de voornaamste reden is voor deze breuk. Herkent u zich daar in?

,,Ja en nee. Het is een aaneenschakeling van dingen over een langere tijd. Vaak kleine dingen. Omtrent zijn rol bij de benoeming van wethouder Van Doesburg ben ik een beetje terughoudend, omdat ik niet weet in hoeverre dat geheim is. Laten we het zo zeggen: het heeft in elk geval niet positief bijgedragen aan de relatie. Maar daarna heeft hij drie of vier maanden ook niets meer van zich laten horen. Hij zegt dat hij nergens bij betrokken is, maar hij is continu uitgenodigd voor vergaderingen en borrels. Het is niet die installatieraad van de wethouders geweest en ook niet het feit dat hij als enige binnen de partij tegen de verkoop van de Eneco-aandelen stemde. Dat zijn slechts voorbeelden."

Van Mourik stelt dat hij vorige week nog heeft gevraagd of er iets anders vanuit jullie is dan 'de bom die hij onder de coalitie heeft gelegd' bij de benoeming van wethouder Van Doesburg. Dat zou niet het geval zijn

,,We hebben vijftig minuten met elkaar gesproken en een hele rits aan voorbeelden genoemd. We hebben hem gevraagd wat hij wilde, maar hij hield constant zijn mond dicht. Voor maandag wilden we een reactie en die hebben we gekregen door middel van de brief waarin hij zijn ontbinding als raadslid van Stadsbelang heeft aangevraagd. Dat is zijn eigen keuze."