'Galerie Kunst bij Karel verrijking van Culturele Route'

GORINCHEM - Galerie Kunst bij Karel heeft zich aangesloten bij de Culturele Route Gorinchem. Daarmee komt het aantal deelnemers uit op 22. Lia Vredendaal, namens de CRG belast met het aantrekken van nieuwe kunstenaars en talent, is enorm in haar sas met de uitbreiding.

,,De komst van Kunst bij Karel betekent dat de route weer een enorme nieuwe impuls krijgt", aldus Lia van Vredendaal. ,,Kunst bij Kartel is een doordacht concept, waarbij verschillende kunstenaars zijn aangesloten en waarvoor veel belangstelling bestaat. De kunstenaars die zich aan willen sluiten staan nog net niet in de rij. De galerie is een verrijking van de route."

Kunst bij Karel gevestigd aan de Haarstraat 7 is een initiatief van Lida Janzen en Sylvia Melssen. ,,Wij zijn een kunstenaarsgroep die creativiteit hoog in het vaandel heeft staan. Schilderen, keramiek, steenhouwen, het maakt niet uit, als het maar uniek is. Alle werken worden gemaakt vanuit passie en plezier", aldus het tweetal. Tijdens de openingstijden van de galerie zijn exposerende kunstenaars aanwezig.

Zondag 8 februari staat er weer een Culturele Route op het programma. De route heeft de bezoekers weer een bijzondere diversiteit aan kunst- en cultuuruitingen te bieden.

De highlights van de februariroute op een rij:

Galerie De Etage

Zondag 8 februari zijn er schilderijen van Anja Kok te zien in Galerie de Etage. De schilderijen van Anja Kok geven alledaagse situaties weer vermengd met een vleugje fantasie, vervreemding, eenzaamheid en het onvermogen tot liefde. Tijdens de Culturele Route wordt er vanaf 14.00 uur live gitaarmuziek in De Etage gespeeld. De kunstenares is aanwezig.

La Caponnière

Acht cursisten die afgelopen najaar de cursus Fotografie: samenspel van intuïtie en kennis onder leiding van fotograaf Henk Ganzeboom aan De Cultuurfabriek Gorinchem hebben gevolgd, exposeren in februari hun foto's in La Caponnière. Je komt daar werk van Marina van Leeuwen, Anja Broeken, Gré Overweel, Elena Sidorenko, Belinda Hagenaar, Petra Kilwinger, Ton de Boon en Harry Korporaal tegen. De foto's zijn persoonlijke interpretaties en impressies van aspecten die te maken hebben met de historie van Gorinchem.

De Kruitmagazijnen

Ûntdekker luidt de titel van de expositie van de Friese kunstenares Klasiena Soepboer. Tijdens de Culturele Route te zien in De Kruitmagazijnen. De natuur inspireert haar en geeft vorm aan de verscheidenheid van haar werk. Ûntdekker brengt haar werk uit twee verschillende periodes bijeen. De overgang van schelpen naar keramiek wordt daarbij fascinerend weergegeven.

Gorcums Museum

Wie meer wil weten over de stoelen in de expositie 'Van stoelen bezeten' kan op zondag 8 februari, tijdens de Culturele Route, gratis een rondleiding bijwonen. Aanvang 14.30. Aanmelden is niet noodzakelijk. Dat geldt ook voor de voorstelling die op 8 februari om 14.00 uur verzorgd wordt door Toneelgroep Grand Cru. Zij brengt de leesvoorstelling  'Stoelen', met een knipoog naar het gelijknamige toneelstuk van Ionesco.

Marleen van Zwienen

Wil je leren hoe je moet vilten? Stap dan binnen bij Atelier Marleen van Zwienen. Beeldend kunstenaar Marleen van Zwienen leert je dan hoe je met wol, water en wrijving van losse wol een ronde bol maakt. De bol kun je als een kraal aan een ketting rijgen. Je leert tijdens een workshop de basistechniek van het vilten en je maakt tegelijkertijd je eigen persoonlijke werkstuk.

Sweet Ima

Ifat Zohar is een internationaal opererende fotograaf, die door de lens van haar camera de wereld beleeft. Zo zoekt zij de verschillen in landschappen en culturen en in geur en smaak tussen haar geboorteland Israël en Europa. Haar werk is tijdens de Culturele Route te zien in patisserie Sweet Ima. Ifat specialiseerde zich in natuur- en dierenfotografie met de nadruk op paarden.

Woman4Art

Marlene den Dekker bezorgt post in het atelier van het kunstcollectief Woman4Art. Zij raakte geïnspireerd door een barokke stoel die met postzakken was gestoffeerd. In de loop der jaren heeft zij tientallen stoelen, banken en krukken, al of niet in opdracht, bekleed met dit oersterke en oer-Hollandse materiaal. Het werden echte collector items.

Atelier Bert Welmers

Atelier Bert Welmers neemt weer deel aan de Culturele Route met een dubbel-expositie. Titus Meeuws maakt in de maanden januari en februari daar als gastexposant zijn opwachting met landschappen en stadsgezichten. Hij is gegrepen door het impressionisme en schildert steeds plein-air, net als Bert Welmers die een serie van sneeuwlandschappen laat zien.

Galerie Ars Longa

Na de succesvolle sessie portrettekenen in september kunnen bezoekers van de Culturele Route zondag 8 februari weer terecht in Galerie Ars Longa om een sprekende beeltenis van zichzelf te laten maken door beeldend kunstenaar Szilvia Barsl. In ongeveer een half uur tijd is zij in staat een goed gelijkend portret te tekenen. Ze is gespecialiseerd in kinderportretten.

Deelnemers die wegens omstandigheden tijdens de januariroute gesloten zijn: Studio AnnemA en De Bank van Noppes.

Voor uitgebreide informatie over de route en de deelnemers: www.cultereleroute.nl, www.facebook.com/cultureleroute

Bijlage: Beeld van Klasiena Soepboer