Gastvrij Parkeren met de Gastvrij Gorinchempas

GORINCHEM Het college van b&w heeft deze week ingestemd met de introductie van de gratis Gastvrij Gorinchempas. De pas is gekoppeld aan het nieuwe parkeersysteem voor de parkeergarages dat per 1 oktober operationeel is. De Gastvrij Gorinchempas biedt service, parkeergemak én korting op de parkeertarieven. Ondernemers van Gorinchem kunnen de pas benutten om een aantrekkelijk klantenbindingssysteem op te zetten. De Gastvrij Gorinchempas kan door iedereen vanaf 15 september worden aangevraagd via registratie op www.parkerengorinchem.nl.

Met de introductie van de Gastvrij Gorinchempas wil het college laten zien dat bezoekers van harte welkom zijn in de binnenstad. De Gastvrij Gorinchempas biedt service en parkeergemak voor de parkeerder. Met de pas betalen parkeerders achteraf per minuut. Ze betalen dus nooit meer teveel en hoeven niet meer bang te zijn voor een parkeerboete als ze wat later bij de auto terug komen. Achteraf ontvangen zij maandelijks een rekening. De pas kan worden gebruikt in de parkeergarages én op de grote parkeerterreinen. Op de parkeerterreinen komen paslezers te staan, waar parkeerders via de pas eenvoudig kunnen in- en uitchecken volgens het principe van de OV- chipkaart. De Gastvrij Gorinchempas is bruikbaar in parkeergarages in 130 steden in Nederland, inclusief de voordelen die daar worden geboden.

Met de Gastvrij Gorinchempas krijgen parkeerders korting op de parkeertarieven in de parkeergarages. Tijdens de introductieperiode van de pas, tussen 1 oktober en 31 december 2015, geldt voor het tweede uur parkeren een korting van 50%. Bezoekers betalen dan € 0,80 per uur in plaats van. € 1,60 per uur. Het derde uur parkeren is gratis. Vanaf het vierde uur geldt weer het volle tarief. Tijdens de introductieperiode wordt elke week een jaar lang gratis parkeren te verloot onder de aanmelders. Op de parkeertarieven op straat geldt geen korting.

Vanaf 1-1-2016 t/m 1-12-2016 geldt voor houders van Gastvrij Gorinchempas in de parkeergarages een korting van 20% op het tweede uur. Parkeerders betalen dan € 1,30 per uur in plaats van € 1,60 per uur. Het derde uur parkeren is gratis en vanaf het vierde uur geldt weer het volle tarief. De effecten van deze maatregelen worden in september 2016 geëvalueerd.

De Gastvrij Gorinchempas wordt mede op verzoek van de winkeliers geïntroduceerd. De pas biedt hen interessante mogelijkheden. Winkeliers kunnen er allerlei acties mee opzetten. Zo kan bijvoorbeeld parkeergeld worden terugbetaald aan klanten. De gemeente is in gesprek met het Binnenstadsmanagement en Hartje Gorkum om de mogelijkheden uit te werken. Winkeliers kunnen er ook voor kiezen om een eigen klantbindingssysteem (spaarsysteem) op te zetten dat is gekoppeld aan de Gastvrij Gorinchempas.

De werking van het nieuwe systeem met de Gastvrij Gorinchempas is simpel. Zodra een bezoeker met de auto bij de gemeentelijke parkeergarages aankomt, wordt het kenteken herkend. De slagboom gaat dan automatisch open, mits hij of zij geregistreerd is via www.parkerengorinchem.nl (Stadsparkeren.nl). Bij het wegrijden opent de slagboom ook weer automatisch. Betalen bij de automaat en een parkeerkaartje meenemen bij de slagboom is niet meer nodig. Op straat checken bezoekers in op het moment dat ze hun auto parkeren. Dat kan met de pas bij één van de speciale paslezers op de grote parkeerterreinen. Na afloop wordt op dezelfde manier uitgecheckt. Uiteraard kan op de grote parkeereterreinen en op straat gebruik gemaakt worden van de mobiele telefoon (bellen, sms of app) om in en uit te checken. De betaling gebeurt achteraf via een automatische incasso.

Iedereen die gebruik wil maken van de Gastvrij Gorinchempas kan zich aanmelden via de website www.parkerengorinchem.nl. Zij registreren zich met het kenteken van hun auto. Direct na registratie kan al in de garages geparkeerd worden door de kentekenherkenning. Na enkele dagen krijgen zij de parkeerpas van Gastvrij Gorinchem thuisgestuurd. Normaal kost het registreren eenmalig € 2,50, maar tot 1 januari 2016 is dit gratis. Bovendien maken mensen die zich inschrijven kans op een jaar gratis parkeren in het centrum van Gorinchem. 

De Gastvrij Gorinchempas is één van de mogelijkheden om te betalen voor parkeren in Gorinchem. Daarnaast zijn er per 1 oktober a.s. nog meer opties. In de parkeergarages is het straks weer mogelijk om met een pinpas of muntgeld achteraf te betalen in de parkeergarages. Op straat moet nog wel vooraf worden betaald met pinpas of muntgeld. Achteraf betalen op straat kan vanaf 1 oktober nog steeds met alle providers van belparkeren. Belparkeren in de garages verandert wel per 1 oktober a.s. De parkeerapp van gebruikers van Parkmobile werkt dan niet meer. Zij kunnen wel een optie instellen op de persoonlijke pagina waardoor de slagbomen van de parkeergarage automatisch open gaan door kentekenherkenning.

Ook de parkeerapp van belparkeerders die gebruik maken van Yellowbrick, Myorder MKBBrandstof werkt straks niet meer in de parkeergarages (wel op straat). Deze parkeerders wordt als alternatief geboden kosteloos over te stappen naar de Gastvrij Gorinchempas. In de loop van 2016 wordt overgeschakeld naar een nationaal systeem, waardoor ook deze parkeerders dezelfde voordelen hebben als Parkmobile gebruikers.