• Egbert Egberts

Gedoe over spookhuizen Haarwijk

GORINCHEM Pas eind 2019 worden de Poort6 woningen in de D.F. Pauwstraat en in de Van Zomerenlaan oneven gesloopt. Deze boodschap kregen omwonenden vorige week te lezen in een speciaal aan hen gerichte brief die door de woningbouwcorporatie per post aan hen was gestuurd.


Poort6 verklaarde te moeten wachten met de sloop van de 89 dichtgetimmerde huizen omdat er beschermde vogels hun intrek hebben genomen zoals huismussen en gierzwaluwen.
,,Men doet nu voorkomen alsof dit het enige probleem is, maar wij zijn niet blij met het feit dat men zo lang ermee heeft gewacht", aldus een zelfstandig ondernemer die woont in een koopwoning aan het eind van de Van Zomerenlaan. ,,Afgelopen zomer heeft Poort6 al met man en macht de huizen sloopklaar gemaakt en hekken rondom de rijtjeshuizen in beide straatjes gezet. Het suggereert dat niemand erin kan, maar we houden ons hart vast dat één of andere onverlaat de boel in de brand steekt." Zijn buurman, die ook een eigen bedrijfje heeft in de bouw vult aan. ,,Het zijn echt niet alleen vreemde vogels die daar rondvliegen. Er lopen ook ratten en muizen. Eén van onze katers is daar regelmatig te vinden en komt wel eens met een hapje thuis. Maar vorige week waren het twee dode ratten en dát gaat me wat te ver. Daar hoor je Poort6 niet over."
Aan de achterkant van de D.F. Pauwstraat grenzen de vervallen tuinen en schuren van het ompad van koophuizen aan de Kleine Haarsekade. Mevrouw Willems, die namens de thuiszorg in één van de vrijstaande woningen werkt klaagt ook over allerlei ongedierte. ,,Ik lap de ramen om de vier weken voor mijn cliënten. Plots stond er een rat zo groot als een bever onder mijn trapje. Mijn gil moet men op de Nieuwe Hoven gehoord hebben. Dit kan toch niet? Dit gedoe kan geen maanden zo voort blijven duren. Mensen dumpen ook afval hier. Dat gaat allemaal stinken."
Ook politici roeren zich inmiddels. Dat is een aantal bewoners ook opgevallen. ,,Maar zij moeten ook eens kritisch naar zichzelf kijken", volgens de heer Bos uit de Marinus Spronklaan. Ik kijk precies uit op de D.F. Pauwlaan. En zie de overwoekering van ongewenst groen en toenemen en soms wil gespuis ook de straat in in de avond. Raadsleden komen hier niet. Anders had men er allang vragen over gesteld. Nu lees ik er pas wat over in de krant."   
Bij Poort6 reageert men inmiddels terughoudend. Het plan om circa negentig nieuwe, energiezuinige eengezinswoningen bouwen werkt men verder uit. En voor klachten verwijst de baliemedewerker naar de wijkbeheerder. Maar deze is niet bereikbaar, want een mobiel telefoonnummer van de wijkbeheerder wordt niet gegeven.  
,,Wij hebben geklaagd bij Poort6. We wonen in een prachtige, nieuw ontwikkelde woonwijk omgeving Ganzenwei. We zijn bang dat onze kinderen wat overkomt als ze buiten spelen. De flora- en faunawet vindt Poort6 belangrijker dan de veiligheid van onze kids. Daar moet de politiek wat aan gaan doen. Zijn ze hier in Gorinchem nou van de ratten besnuffeld?" aldus een verbolgen mevrouw Van der Linden.