'Geen miljonair, maar leuk om te hebben'

Tussen Kunst en Kitsch in Gorcums Museum

GORINCHEM Schilderijen, munten, beeldjes en glaswerk. Op maandag 3 oktober kwamen achthonderd 'kunst'eigenaren naar het Gorcums Museum, waar de opnames van tv-programma Tussen Kunst en Kitsch plaatsvonden.

door Suzanne Heikoop

,,De eerste aflevering van Tussen Kunst en Kitsch was in 1984 in Laren.", vertelt eindredacteur Dorette Kuipers. ,,De productie was bang dat er niet genoeg mensen op af kwamen, dus de toenmalige presentator ging met een megafoon door de plaats om publiek te werven. Het programma bleek een succes en 32 jaar later zijn de kaarten nog steeds in no time uitverkocht. De opzet van Tussen Kunst en Kitsch is tijdloos. Mensen komen langs met spullen waar ze verhalen en een waarde over willen horen. Er is altijd wel een expert die er iets vanaf weet. Dat levert leerzame 'feel good televisie' met verrassende momenten op. Zo kwam er vorige week een stel met een zilveren olie- en azijnset. Er miste een specerijenbus, dus er waren niet zulke hoge verwachtingen van. Toen de set uiteindelijk 60.000 euro waard bleek te zijn gilde de vrouw het uit, haar man versteende. Dat zijn de momenten waar we het voor doen. Ook komen er veel jonge mensen met dingen uit een erfenis waar ze niets vanaf weten."

Robert Lunsingh Scheurleer is expert in klassieke archeologie en munten uit de oudheid. ,,Ik was museumdirecteur, maar ben nu al een tijd met pensioen. Ik zit hier omdat ik het leuk vind om mensen te ontmoeten en dingen te ontdekken. Het is best een kunst om met mensen om te gaan en in te schatten wat ze willen horen. Veel personen komen met Griekse of Romeinse objecten aan mijn tafel. Soms zijn ze teleurgesteld als het geen zakelijke waarde heeft, maar meestal verbazen ze zich wel over de historische waarde. Daardoor krijgt het object vaak ook een persoonlijke waarde, ze gaan het koesteren."

Liese en Els komen bij Lunsingh Scheurleer aan tafel met twee oude objecten. Els' schoonzoon vond ze met de metaaldetector en de dames zijn benieuwd naar de herkomst. De expert hoeft er niet over na te denken. ,,Het bronzen voorwerp is een fragment van een fibula, een mantelspeld. Je zou het de voorloper van de veiligheidsspeld kunnen noemen. Het is gemaakt in de derde eeuw na Christus. De zilveren oorbel komt uit de negentiende eeuw." Na de taxatie gaan de vriendinnen door naar een andere expert. ,,We gaan nog verder met wat zilverwerk, kristal, een oude tol en scheermessen. Qua waarde worden we geen miljonair, maar het is wel leuk om te hebben."

Tussen Kunst en Kitsch vanuit het Gorcums Museum wordt uitgezonden in het voorjaar van 2017.