• sgarmerwedebrug3.jpg
    Merwedebrug gezien vanaf bedrijventerrein Avelinge Oost

    De Stad Gorinchem.nl

Geen vrachtwagens meer over Merwedebrug

GORINCHEM De Merwedebrug bij Gorinchem op de A27 is in beide richtingen gesloten voor al het vrachtverkeer. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagochtend. Door scheurtjes in de brugconstructie vindt Rijkswaterstaat het onverantwoord om vrachtwagens te laten passeren, meldt de VID. De scheurtjes werden vorige week ontdekt, waarop in eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton. Nu geldt de maatregel voor alle vrachtwagens. Vrachtwagens moeten de route voorlopig mijden en omrijden via Waalwijk over de A59, A2 en A15, aldus de VID

Uit het nader onderzoek naar haarscheurtjes in de draagbalken van de zuidelijke boog van de Merwedebrug blijkt dat de situatie hier ernstiger is dan bij de noordelijke boog. Rijkswaterstaat heeft daarom uit veiligheidsoverwegingen besloten om met ingang van dinsdag 11 oktober geen vrachtverkeer meer toe te laten op de brug om verdere overbelasting te voorkomen. Dit betreft alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. De brug blijft normaal beschikbaar voor personenauto's.

Vrachtverkeer moet omrijden via de A2 en A16 en wordt geïnformeerd via borden boven en langs de weg. Hierop zal gehandhaafd worden. Per dag rijden zo'n 95.000 voertuigen over de brug. 18.000 hiervan zijn vrachtwagens.

Op grond van de eerste onderzoeksresultaten had Rijkswaterstaat al besloten om binnen nu en twee maanden de brug aan de onderkant te verstevigen. Op dit moment wordt onderzocht of dit nog versneld kan worden.

In verband met de verbreding van de A27 is onder andere gekeken naar de belastbaarheid van de 55 jaar oude Merwedebrug. Uit de berekeningen bleek dat de stalen draagbalken van de brug mogelijk tekenen van overbelasting vertonen. Na diverse metingen en een visuele inspectie is besloten tot nader onderzoek. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat vorige week besloten om geen extreem zwaar verkeer toe te laten op de brug. Nu er ook onderzoek aan de tweede boog is verricht is dit uitgebreid tot alle vrachtverkeer.