Gekleurde zonnepanelen in de binnenstad

GORINCHEM Ook in de binnenstad moeten er mogelijkheden zijn om zonnepanelen aan te brengen op de daken zonder het historische karakter van de binnenstad aan te tasten. Dat vindt Ronald van Luijk (VVD) en dus diende hij een amendement in op de Welstandsnota.

door Tim Hartman

Zonnepanelen aanbrengen op daken in de binnenstad krijgt een geheel nieuwe dimensie. Bewoners en ondernemers in de binnenstad mogen voortaan ook zonnepanelen op hun daken plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zónder iets te doen wat niet in de Welstandsnota staat. ,,Zonnepanelen die verzonken liggen in de daken met dezelfde kleur als de rest van het dakvlak én zonnepanelen die geïntegreerd zijn in dakpannen."

HISTORISCH KARAKTER Door de zonnepanelen dezelfde kleur te laten zijn als de rest van het dak wordt het historische karakter van de binnenstad niet aangetast. ,,Zo hoeven duurzaamheid en welstand elkaar niet te bijten", aldus Van Luijk. Hij benoemde nog wel één nadeel aan de zonnepanelen die in dakpannen zijn opgenomen: ,,Dat betekent dat je het gehele dak meteen moet vervangen. Die methode zal misschien wat minder worden toegepast."

In december kwamen D66, Stadsbelang en PvdA al met een amendement. De mogelijkheid voor het aanbrengen van zonnepanelen in de binnenstad moest verruimd worden in de nieuwe Welstandsnota. ,,Niet nadrukkelijk zichtbaar vanuit openbaar gebied", moest worden: ,,Niet nadrukkelijk zichtbaar vanaf de vestingswallen." De stemmen werden destijds gestaakt, omdat niet de gehele gemeenteraad aanwezig was.

Ronald van Luijk kwam zijn collega-raadsleden vervolgens te hulp met het nieuwe amendement inclusief technische oplossing. 'Amendement Van Luijk', zoals wethouder Arjen Rijsdijk het noemde werd unaniem aangenomen.