Gemeente realiseert eerste baanafspraak

GORINCHEM Gemeente Gorinchem heeft haar eerste baanafspraak gerealiseerd. Twee weken geleden begon Jeroen Immerzeel als toezichthouder op het station in Gorinchem. Wethouder Hans Freije heette hem deze week officieel welkom. Jeroen zorgt er voor dat reizigers die gebruik maken van de MerwedeLingeLijn eventueel afval in de prullenbak gooien in plaats van op het perron en spreekt mensen aan op het juist parkeren van hun fiets. Ook zorgt hij ervoor dat oude fietswrakken worden verwijderd. Zo houdt hij het station netjes en opgeruimd.

De gemeente Gorinchem heeft deze baan aangeboden in het kader van de baanafspraken van het Sociaal Akkoord. Daarin hebben de overheid en sociale partners afgesproken om mensen te ondersteunen die zelf geen baan kunnen bemachtigen en niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een zogenaamde arbeidsbeperking die bijvoorbeeld een Wajonguitkering hadden of tot voor kort aan het werk konden bij de Avelingengroep.

Vraag en aanbod zijn bij elkaar gebracht door WerkWaard. De medewerkers van Werkwaard brachten nauwgezet de kenmerken van het werk en de kwaliteiten van de kandidaat in kaart. Zo kon de goede match worden gemaakt.

Hiermee heeft gemeente Gorinchem een primeur in de regio. Alle 7 gemeenten van de Arbeidsmarktregio Gorinchem hebben namelijk vlak voor de zomer afgesproken dat zij dit en komend jaar elk twee kandidaten met een arbeidsbeperking bij hen aan het werk helpen. Wethouder Hans Freije: ,,Deze baan maakt deel uit van de inspanningsverplichting die we als regio hebben om 25 mensen bij overheidsorganisaties aan het werk te helpen." Daarnaast moeten er ook 120 mensen in het regionale bedrijfsleven aan de slag waarvoor ondernemers en ook de vakbeweging zich sterk maken.