Gemeente zet in op Cultuureducatie in het onderwijs

GORINCHEM - De gemeente zet dit schooljaar in op Cultuureducatie in het onderwijs. Zo is er een menukaart gemaakt voor de scholen waarin het aanbod van culturele aanbieders is verzameld. Alle scholen in Gorinchem krijgen extra middelen voor culturele activiteiten uit deze menukaart. Daarnaast krijgen alle basisschoolleerlingen en de 1e en 2e klassen van het voortgezet onderwijs de kans om kennis te maken met theater, muziek en dans tijdens de schoolvoorstellingen die deze week van start gaan.

De inzet op cultuureducatie is de uitwerking van de pijler Cultuureducatie uit het Toekomstbeeld Cultuur Gorinchem 2013 - 2018. Gorinchem Beweegt voert hiermee haar nieuwe rol als culturele makelaar uit: de vraag van scholen makelen met het aanbod van de culturele aanbieders. Verbinden en inspireren zijn de sleutelwoorden. De komende weken organiseert Gorinchem Beweegt in samenwerking met diverse partners de schoolvoorstellingen voor ongeveer 3600 basisschoolleerlingen en 800 leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dit jaar is weer gekozen om de lokale aanbieders een voorstelling te laten maken voor de basisscholen zodat zij de kans krijgen zich goed te presenteren aan de jeugd, maar ook dat kinderen misschien verder gaan en zich willen verdiepen in dans, muziek of theater (kennismaken, verdiepen en doorstromen).

Er zijn de komende maanden drie verschillende schoolvoorstellingen. De voorstellingenreeks voor Groep 1 t/m 3 start vandaag (donderdag 22 januari) en loopt door tot en met dinsdag 17 februari. Deze voorstellingen worden op de basisscholen zelf gespeeld. De kinderen verzorgen de muzikale kindervoorstelling 'Peter en de Wolf'. Het betreft een eigentijdse versie van het verhaal dat door Sergej Prokofjev is geschreven, toegesneden op kinderen van 4 tot 11 jaar. Prachtige muziek, humor en poëtische momenten wisselen elkaar af.

Voor Groep 4 t/m 6 start de voorstellingenreeks op maandag 26 januari en deze loopt door tot en met vrijdag 13 februari. Deze voorstelling wordt in Peeriscoop gespeeld en is gebaseerd op het eeuwenoude verhaal van Joris en de Draak. Het betreft een spannende voorstelling met live muziek, zang, interactie, veel humor en een vlijmscherp r(t)andje…

Voor Groep 7 en 8 en 1e en 2e klassen VO zijn er voorstellingen op maandag 2 februari en op dinsdag 3 februari. Deze voorstelling wordt gespeeld in De Nieuwe Doelen en betreft een theatershow met dans, zang, muziek, acteren en poëzie met confronterende sketches over Social Media en nieuwe technologie.