• GeoFort

GeoFort beste kindermuseum ter wereld

HERWIJNEN GeoFort is donderdagavond tijdens het jaarlijkse Ecsite (Europese netwerk van science centra en musea) Congres in Graz, Oostenrijk is GeoFort de winnaar geworden van de Children in Museums Award 2016, een prestigieuze internationale prijs.

Uit het juryrapport: GeoFort weet de 'potentieel droge onderwerpen' waar het zich op richt heel direct, sociaal en leuk over te brengen. ,,Kinderen leren er al doende, terwijl ze lol hebben. Het is een inspirerende plek en waardige winnaar van de Children in Museums Award."

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: ,,Ik ben heel trots dat GeoFort opvalt in het internationale netwerk en nu gewonnen heeft. Bij elke exhibit staat bij GeoFort het 'doen door te leren' centraal staat. De manier waarop wij kinderen enthousiasmeren doen we met via sense of fun, via sense of experience en via sense of urgency. Een voorbeeld van een GeoFort onderwijsprogramma is de serious game om een dijkdoorbraak tegen te gaan. Kinderen moeten een evacuatieplan maken en gaan aan de slag met digitale kaarten Een ander voorbeeld is GeoCraftNL, een project waar heel Nederland in Minecraft is gezet. Dit virtuele Nederland bestaat uit meer dan 1000 miljoen Minecraftblokjes. Iedereen kan hieraan meebouwen."

GeoFort wint met de prijs een geldbedrag van 5.000 euro en een wisseltrofee van Nijntje. De andere twee Nederlandse genomineerden waren het Verzetsmuseum Junior en het Nemo Science Museum. De afgelopen drie jaar wonnen musea in de VS, Denemarken en Oostenrijk.