• Geofort

GeoFort opent nieuwe exhibit

HERWIJNEN Sinds kort is GeoFort, dankzij Staatsbosbeheer, weer een nieuwe exhibit rijker. Een spannende donkere remise achter de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer staat vanaf vrijdag helemaal in het teken van de vleermuis. In de remise leren kinderen van alles over echolocatie, de navigatietechniek die de vleermuis gebruikt om in het donker rond te vliegen.

Op het fort wonen veel vleermuizen. Op het eiland weten ze in de koele fortgebouwen goede slaapplekken te vinden en daarnaast zijn er volop insecten, die ze kunnen eten. De vleermuis is in staat om met behulp van echo zijn weg te vinden in het donker. Juist in de schemering vliegen ze op het fort je om de oren op zoek naar eten, maar zonder te botsen. In samenwerking met bureau IJsfontein heeft Staatsbosbeheer een film laten maken, die de fascinatie overbrengt voor deze navigatietechnieken. Bij deze film hoort een vleermuizenspeurtocht. In de uitgebreide speurtuin worden kinderen uitgedaagd om op de heuvels in touwen de juiste vleermuizenroute te vinden.

Met Midzomernacht, vrijdag 21 juni, is de opening van de Vleermuizenremise. Er is een heel leuk avondprogramma, speciaal voor kinderen. De avond start om 21:00 en duurt tot 23:00 met uitloop naar 24:00 bij het kampvuur. Alle kinderen zijn van harte welkom bij de opening. Onder leiding van een gids gaan de kinderen deze avond op het spannende forteiland op zoek naar de verstopplekken van de vleermuizen. En met een bat-detector luisteren ze ter plekke naar de vleermuizen die voorbij suizen! De toegang is gratis, maar er is slechts plek voor 50 bezoekers. Tickets kunnen besteld worden via: https://www.geofort.nl/agenda/openingvleermuizen-experience/.

De realisatie van de film is het eerste deel van een nieuwe vleermuisbeleving bij het Geofort. De film krijgt nog uitbreiding met interactieve belevenissen. Voor deze uitbreiding wordt op dit moment nog sponsoring gezocht.

GeoFort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is een interactief science center waar alles om de aarde draait. Op het forteiland ontdekken bezoekers hoe geo-kennis ons helpt om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Met thema's als big data, klimaat en geo-design wil GeoFort bezoekers, van 4 tot 104 jaar oud, enthousiast maken voor de toekomst van de aarde. Voor meer informatie, zie www.geofort.nl