• Fred Mertens

Gert Bullée: natuur als voorbeeld

GORINCHEM In de expositie Glass4ever in het Gorcums Museum is onder meer werk te zien van meesterglasblazer en -ontwerper Gert Bullée. Fred Mertens sprak met hem in zijn 'werkplaats' van de glasblazerij in Leerdam.

rubriek Gorcums Museum

Gert Bullée werd geboren in Leerdam. Zijn vader werkte daar bij de glasfabriek maar Gert koos voor een opleiding in metaalbewerking. Hij leerde lassen, frezen, draaien en ging werken bij een bedrijf in Leerdam. Op zijn zestiende, toen hij daar nog maar kort werkte, ging hij met een 'personeelsuitje' naar Royal Leerdam Crystal. ,,Ik zag daar bij de gloeiende ovens 47 glasblazers aan het werk die de mooiste dingen maakten met kleuren, strepen en vormen. Ik stond met open mond te kijken en wist toen dat ik glasblazer wilde worden. Een paar weken later solliciteerde ik bij de glasfabriek die leerling-glasblazers vroeg. Er bleken 150 gegadigden te zijn met vijf plaatsen te vergeven, maar ik werd aangenomen. Ik kreeg in de glasblazerij een 'strenge' opleiding, in die zin dat je moest voldoen aan de hoge eisen zoals die vroeger door de gilden werden gesteld. Ik doorliep in 15 jaar het hele traject van leerling- tot meesterglasblazer."

Sinds 2009 werkt Gert als zelfstandig glasblazer en ontwerper in ateliers in Amsterdam, Lommel en Leerdam. Hij bezoekt ateliers in het buitenland, treedt op als gastdocent en geeft workshops. Sinds vorig jaar is hij 'hoofd werkvloer' bij de Leerdamse Glasblazerij, één van de drie glasblazerijen in deze omgeving, naast de Oude Horn in Acquoy en de glasblazerij van Royal Crystal. Hij verzorgt de opleiding van glasblazers, begeleidt studenten en doet demonstraties voor publiek.

De opdrachten die Gert Bullée uitvoert komen van ontwerpers en kunstenaars maar ook van particulieren en bedrijven die een uniek kunstwerk willen hebben. Het is zijn grote passie: ,,Het blijft een uitdaging om iemands idee of ontwerp om te zetten in een glasstuk. Zo heb ik een aantal urnen gemaakt, in nauwe samenwerking met nabestaanden."

Zijn vrije werk ontstond bijna toevallig tijdens een kampeervakantie in de Dordogne. Hij vond daar een geode, een steen met een grijze buitenkant en aan de binnenkant kleurrijke kristallen. Hij noemt deze objecten, die ook te zien zijn in de expositie Glass4ever, 'keien'. ,,De eerste keien die ik maakte waren realistisch, de laatste tijd maak ik ze steeds abstracter, maar de natuur blijft mijn voorbeeld." Op de website www.gertbullee.nl is alle informatie over het werk van Gert Bullée te vinden.