• Roel Mulder bij een model van de Waterpoort.

    Rob Kreszner

'Geschiedenis onder elke straatsteen'

GORINCHEM Als historicus is Roel Mulder op dit moment bijzonder druk met wat er zich in de voorgaande eeuwen in Gorinchem heeft afgespeeld. Hij schrijft mee aan het boek 'Tien eeuwen Gorinchem' dat in mei verschijnt en hét standaardwerk over de geschiedenis van deze Hollandse stad moet worden.

Rubriek Gorcums Museum door Agnes Broeksema

Naast dat het talloze bekende en minder bekende verhalen bevat, belooft het ook een prachtig bladerboek te worden voor iedereen die zichzelf een Gorcumer noemt. Mulder schreef voor het boek onder meer portretten van de zeevaarder Hendrik Hamel en de schilder Cornelis de Jonker. Maar hij verdiepte zich ook in de Franse tijd, de landbouw in de 19de eeuw en de kermis.

De gedigitaliseerde kranten die iedereen online kan raadplegen, boden een schat aan informatie over Gorinchem in de 20ste eeuw. Wie zoal de eerste internetters waren en wanneer de Jehova's Getuigen voor het eerst neerstreken in de stad. ,,Ik vind het leuk in onderwerpen te duiken waar ik nog niets van weet. Wat me daarbij fascineert is de vraag wat 'gewone' mensen deden. Hoe ze hun brood verdienden. Hoe ze woonden. Ik vind het prachtig als ik verhalen ontdek over plaatsen die ik zelf heel goed ken. Dan ga je anders naar je omgeving kijken." De kennis die Mulder opdeed bij het schrijven van dit boek, komt goed van pas bij zijn activiteiten voor het Gorcums Museum. Daar werkt hij mee aan een frisse nieuwe opstelling voor de historische collectie op de eerste verdieping. Het museum heeft een grote verzameling voorwerpen die de geschiedenis van de stad vertellen. Zo kunt u straks niet alleen heerlijk in een boek bladeren, maar ook door het museum dwalen en uw eigen geschiedenis herontdekken aan de hand van portretten, stadsgezichten, kaarten, kunstobjecten en archeologische vondsten.