• Buurttoezicht
  • Buurrttoezicht
  • Buurttoezicht
  • Buurttoezicht
  • Buurttoezicht

Geslaagde actie Donkere dagen offensief

GORINCHEM Door Buurttoezicht en preventie werd vrijdag 19 oktober een grote actie georganiseerd. In Gorinchem, Leerdam, Hardinxveld-Giessendam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht waren vrijwilligers van Buurttoezicht en buurtpreventie op straat om de wijk veiliger te maken. Meer dan 400 constateringen, zoals open deuren, kapotte straatlantaarns, defect straatmeubilair, maar ook echte verdachte situaties, werden gemeld.

Na 6 maanden voorbereiding was het dan eindelijke zover. Op vrijdagavond en nacht 19 oktober gingen 80 vrijwilligers van Buurttoezicht en Buurtpreventie van Leerdam tot Zwijndrecht de straat op. Ook Buurttoezicht Gorinchem deed mee aan deze regionale actie. 

De avond begon in elke gemeente met een briefing waarbij de bijzonderheden van de avond kenbaar werden gemaakt. Hierbij waren ook inwoners, lokale politiek, burgemeesters en wethouders in de diverse gemeenten aanwezig. Vervolgens gingen onze vrijwilligers de straat op, op zoek naar inbraakgevoelige situaties, overlast gevende jeugd, gemeentelijke gebreken en verdachte of criminele situaties.

De actie werd centraal gecoördineerd vanuit het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Tijdens de actie avond werd er gewerkt met WhatsApp groepen, waarin alle constateringen werden gedeeld. Van open auto's in Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht tot een vermoedelijke drugs deal in Leerdam. Van een beschonken persoon die de weg kwijt was in Gorinchem tot een afgesleepte auto met belastingschuld in Hardinxveld-Giessendam.

,,We zijn ontzettend veel zaken tegengekomen. De actie stond in het teken van het donkere dagen offensief. Een periode waarop de kans op inbraken aanzienlijk groter is. Wij zijn tijdens de actie avond veel open auto's met daarin een makkelijke buit, open ramen en poorten en andere makkelijk doelwitten voor inbrekers tegen gekomen. Wij willen u vragen zuiniger te zijn op uw eigendommen. Zonde als dit wordt gestolen!", aldus Jeffrey Dame, Afdelingscoördinator Planning en informatie Buurttoezicht Hardinxveld.

De actie begon rond 19:00 uur en eindigde om 02:00 uur. De vrijwilligers hebben de gehele avond 409 uiteenlopende constateringen gedaan. Dame: ,,Wij kunnen terugkijken op een succesvolle DDO-actie. Dit was de eerste keer dat er op zo'n grote schaal regionaal werd samengewerkt. Wij willen alle deelnemende vrijwilligers ontzettend bedanken voor hun inzet voorafgaand en tijdens de actie!"