In gesprek over behoud slimme techneut voor regio

GORINCHEM Het tekort aan hoogopgeleide technische medewerkers in het regionale bedrijfsleven vraagt een gezamenlijke inspanning van onderwijs, ondernemers en overheid om te komen tot een oplossing. Tijdens de techniekmanifestatie Game On wordt woensdagavond 8 april een VIP Meeting gehouden waarvoor vertegenwoordigers van deze 'drie O's' zijn uitgenodigd om mee te praten over het thema.

Hoe houden we de slimme techneut in de regio? Dat is de vraag waarom het draait deze avond. De hogere technische opleidingen winnen weliswaar aan populariteit, maar de studenten die ervoor naar de grote steden trekken, komen daarna niet meer terug naar de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. En dat maakt het voor het lokale bedrijfsleven, dat veel om goed technisch personeel verlegen zit, lastig om gekwalificeerde mensen te vinden.

,,We hebben hier geen hoger onderwijs, dus we moeten een anders oplossing vinden om dat gat te dichten", stelt Philip Lommers namens School & Bedrijf en de organisatie van Game On. ,,Het onderwijs en bedrijfsleven moeten goede stageplaatsen creëren en de overheid moet jongelui ertoe bewegen om in de regio te blijven of te komen wonen en werken. Voor alle partijen is er dus best werk aan de winkel."

De VIP Meeting is het platform voor de betrokkenen om over de kwestie in discussie te gaan met elkaar. Ze doen dat in de Game On-setting, waar tijdens de techniekmanifestatie Vakkanjer-wedstrijden gehouden worden, dus vol technische snufjes en vondsten. Onderwijl is de Avondmarkt aan de gang, voor zowel ouders als kinderen om Game On te bezoeken.

De VIP Meeting in de Evenementenhal Gorinchem duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vertegenwoordigers uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid kunnen zich aanmelden tot vrijdag 3 april via secretariaat@schoolenbedrijf.nl.