• Tijdens de Rabo Super Serie 2018 was het één groot Oranjefeest op G.H.C. Rapid in Gorinchem.

    Mike Rijnders

G.H.C. Rapid kleurt Oranje

GORINCHEM Ter voorbereiding op de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 speelde het Nederlands elftal vier oefeninterlands tijdens de zogeheten Rabo Super Serie 2018. Na een bezoek aan Alkmaar voor het tweeluik tegen Spanje reisden de Oranje hockeyheren af naar Gorinchem, waar de delegatie van bondscoach Max Caldas op donderdag 14 en vrijdag 15 juni te gast was op G.H.C. Rapid voor twee oefeninterlands tegen Frankrijk.

door Mike Rijnders

G.H.C. Rapid bestaat 85 jaar en dit prachtige lustrum kon niet mooier worden gevierd dan met een bezoek van de Oranje hockeyheren. Twee avonden klonken de Franse en Nederlandse volksliederen over Rapid Mills, waar Nederland en Frankrijk zowel op donderdag- als vrijdagavond tegenover elkaar stonden voor een oefeninterland. ,,De vereniging bevindt zich momenteel op een roze wolk. Dit is een fantastische afsluiting van een topjaar voor de club", vertelt Cindy Ebben namens Rapid, terwijl het Wilhelmus luidkeels wordt meegezongen op het sportpark in Gorinchem. De uitstekende sfeer op Rapid Mills wordt, naar mate de wedstrijd tegen Frankrijk vordert, ook alleen maar beter. Een week eerder won het Nederlands hockeyteam al van Spanje (2-0) in Alkmaar, ook tegen Frankrijk laat Oranje zien dat het nog altijd tot de wereldtop behoort. Zowel donderdag- als vrijdagavond wist Nederland met dezelfde cijfers (3-1) te winnen van de Fransen.

JUBILARIS Rapid vierde zelf haar 85-jarig bestaan, maar bleek niet de enige jubilaris te zijn tijdens dit evenement. Niemand minder dan Oranje-international Jeroen Hertzberger speelde op G.H.C. Rapid vrijdagavond zijn 200e officiële interland in het Nederlands Elftal. Na een periode van afwezigheid knokte Hertzberger zich terug in de Nederlandse selectie en vierde zijn jubileum vrijdagavond ook nog eens met een goal. ,,Heel eerlijk? Ik ben apetrots dat ik er weer bij zit en dat ik al 200 interlands achter mijn naam heb. Ik geniet van iedere wedstrijd in het shirt van Oranje en zo ook vanavond. De sfeer is hier fantastisch en ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan een prima oefenserie", aldus Hertzberger.

In krap twee maanden tijd moest men op Rapid Mills alles voor elkaar zien te boksen voor de komst van de Oranjeheren. ,,Er kwam nogal wat bij kijken", beseft ook Jeroen Coers. De voorzitter van de Gorcumse hockeyvereniging kijkt zeer tevreden terug op de inzet van Rapid omtrent de organisatie van dit evenement.

,,Eens te meer is gebleken dat wij kunnen bouwen op een hecht team van vrijwilligers. Wij moesten het doen met een relatief korte periode om alle voorbereidingen te treffen en daar zijn wij gelukkig goed in geslaagd. Het zou mooi zijn als we de hockeysport en onze vereniging hiermee een boost hebben kunnen geven. Daarnaast hoop ik dat wij het Nederlands team een mooie voorbereiding hebben kunnen geven op het aankomende toernooi in Breda. Al met al denk ik dat wij met twee zeer druk bezochte avonden trots mogen zijn op wat we hebben neergezet. Wij zien en horen veelal dat de bezoekers enorm hebben genoten, dat is het grootste compliment voor ons", besluit Coers.

De Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 wordt van 23 juni t/m 1 juli 2018 gehouden in Breda. Naast Nederland doen Argentinië, België, India, Pakistan en Australië mee.