• Lost Souls, werk van Rachel Daeng Ngalle, een van de deelnemende kunstenaars.

    Rachel Daeng Ngalle

Glasliefhebbers opgelet!

GORINCHEM Het museum staat vanaf 21 oktober in het teken van glaskunst. Bij 'Glass 4 Ever' wordt beeldend glas van dertig hedendaagse kunstenaars getoond: monumentaal, stoer, vervreemdend, humoristisch en kleurrijk. De objecten getuigen van de veelzijdigheid van het materiaal en de passie waarmee kunstenaars het verwerken, zowel koud als in gesmolten vorm.

 

Glass 4Ever is een tentoonstelling van uitersten. Zo is het werk van Simsa Cho surrealistisch en figuratief. Hij is bekend van zijn project Shoerealism, een reeks glasobjecten waarin de schoen de hoofdrol speelt. Katrin Maurer werkt met transparant glas, in haar bewoordingen 'een bijna onzichtbaar, maar tegelijk gevaarlijk materiaal'. Haar abstracte installaties ogen wetenschappelijk en verbeelden de onzichtbare bedreigingen in ons bestaan. Pâte de verre (glaspasta) is het favoriete materiaal van Xandra Bremers. Haar aan de alledaagse werkelijkheid ontleende objecten lijken kwetsbaar, alsof ze kunnen verkruimelen.

Hans van Bentem haalt zijn inspiratie uit de kunsthistorie, populaire (strip-)cultuur en de wereld van de moderne communicatie. Deze ingrediënten mixt hij tot een volstrekt eigen wereld vol geestige, decoratieve elementen.De encyclopedische gewrochten van Bernard Heesen zijn gebaseerd op afbeeldingen die hij vond in oude encyclopedieën. Aan de kannen, arabesken, kelken en pullen geeft hij - in glasblazerij De Oude Horn bij Leerdam - een eigen interpretatie.

 

Oproep Het museum komt graag in contact met inwoners uit Gorinchem en daarbuiten met een bijzondere liefde voor glas. Een aantal van hen geven wij  de gelegenheid om in deze rubriek over hun passie te vertellen en - zo mogelijk - is iets van hun creaties of verzameling in een speciale vitrine te laten zien. Bent u zelf actief met het maken van glas-in-lood? Of maakt u 'achter glas schilderingen'? Hebt u zelf een oventje om met gesmolten glas iets moois te maken? Wellicht bent u verzamelaar van glaskunst, of van 'Leerdam glas', van een beroemde ontwerper als Andries Copier of verzamelt u glas uit de jugendstil en art deco-periode, naar ontwerp van René Lalique.

Alle glasverhalen zijn welkom! Stuur een mailtje naar info@gorcumsmuseum.nl of bel de conservator: 0613647379.