• import

GO2032: Samen stromen naar 2032

GORINCHEM Dinsdagavond 19 juni waren maar liefst honderd bezoekers te gast bij de eerste kennissessie 'Samen stromen naar 2032' van de gemeente Gorinchem. De avond werd georganiseerd door GO2032 in samenwerking met BrainStroom, innovatieplatform aan de Merwede. Met de Gorcumse veerboot Gorinchem VIII werden bezoekers vervoerd naar Slot Loevestein voor een inspirerend programma.

De Visie van de stad is al weer enige tijd gereed. Intussen zijn een aantal initiatieven (o.a. BrainStroom) gestart om bij te dragen aan het realiseren van deze visie. Het was tijd voor het opmaken van de stand van zaken: hoe gaat het realiseren van de Visie en hoe staat het met de afzonderlijke initiatieven? Welke uitdagingen komen op de samenleving af en welke innovaties zijn in ontwikkeling? Dit alles kwam aan bod in de kennissessie 'Samen stromen naar 2032', welke een dynamisch programma bood. De gasten werden welkom geheten aan de veerboot Gorinchem VIII van Riveer en werden naar Slot Loevestein gevaren. Daar aangekomen startte het programma met een korte pitch over GO2032, vervolgd door pakkende video's en een mini-talkshow met burgemeester van Gorinchem Reinie Mellisant-Briene, Arie van den Herik (ontwikkelaar projecten zorg, arbeidsmarkt en onderwijs), Marit van Heugten (projectmanager EDBR Drecht Cities) en Stefan Bergman (ondernemer Montomedia, mede initiatiefnemer BrainStroom).

Na de pauze werden de aanwezige gasten getrakteerd op een enthousiasmerende talk door innovation consultant Stefaan Vandist. Hij gaf een lezing over toekomstige innovaties en wat zij gaan betekenen voor de 'slimme stad' (een door de deelnemers zelf gekozen onderwerp). Er werd afgesloten met een netwerkborrel op de buitenplaats bij het kasteel. Rond half elfwas de afvaart richting Gorinchem.

Burgmeester Reinie Melissant-Briene sloot de avond af met een dankwoord waarin zij opriep tot samenwerking: "Ik vind het goed om mensen te spreken op een avond als deze. En met elkaar inspiratie op te doen. Het Gorcums college staat aan de vooravond van een heel belangrijke gebeurtenis: allerlei gemeenten om ons heen zijn aan het opschalen. Wij zijn de kleinste, maar we hebben wel de centrumvoorzieningen en hebben potentie. En we willen centrumgemeente zijn. In de Tweede kamer is net een motie aangenomen waarin de minister gevraagd wordt hoe Gorinchem de centrumpositie kan behouden. De 'Motie van de Molen' ligt in de tweede kamer. Hierin staat de vraag centraal 'Hoe zorgen we ervoor dat de centrumpositie van Gorinchem intact blijft?'. Wij gaan samen met de regio en met de provincie aan de slag voor het behoud van onze de Gorcumse centrumpositie. Ideeën zijn van harte welkom. We hebben elkaar nodig!'

Betrokken inwoners, ondernemers of overige belangstellenden die een initiatief hebben, passend bij de uitvoering van de Visie van de stad kunnen contact opnemen met het projectteam. Het voorstel kan ingezonden worden naar l.v.huijgevoort@gorinchem.nl (0183 â€" 659 380). Op de website www.go2032.nl is meer informatie terug te lezen over het visietraject GO2032 van de gemeente Gorinchem.

Innovaties brengen onze wereld in een stroomversnelling.Ons innovatievermogen is van groot belang voor onze samenleving enconcurrentiepositie. BrainStroom wil mensen kennis geven, verbinden,inspireren én vooral vaart geven aan Nederlandse innovatiekracht vanhet rivierengebied! Meer informatie over dit initiatief is te lezen op www.brainstroom.nl.