• 2016-11-04 10:46:43 GORINCHEM - Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het ziekenhuis voert de Ziekenhuis Top 100 van het AD aan. ANP MARCO DE SWART

    Marco de Swart

Goedkoopste basisverzekering Zilveren Kruis vergoedt niet alles bij Beatrixziekenhuis

GORINCHEM Zorgkosten van mensen met de goedkoopste basisverzekering van zorgvezekeraar Zilveren Kruis worden in het Beatrixziekenhuis in 2017 maar tot 75% voorgoed. Dat betekent dat die patiënten hun zorgkosten voor een kwart zelf moeten betalen.

door Simon Fousert

Heidy Klomp uit Hardinxveld kwam daar toevallig achter toen ze zich aan het oriënteren was op een verzekering voor 2017. ,,Veel mensen hebben geen idee en komen er pas achter als het te laat is", zegt ze. Vandaar dat ze haar ervaring op papier zette en contact zocht met deze krant. ,,Stel dat je een operatie van tienduizend euro moet ondergaan, dan is het een fiks bedrag dat je zelf moet betalen."

Zilveren Kruis biedt drie basis zorgverzekeringen aan. Bij de goedkoopste van de drie, Basis Budget, wordt de zorg alleen voor 100 % vergoed bij ziekenhuizen waar Zilveren Kruis een contract mee heeft. Met het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is dat komend jaar niet het geval. Volgens woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis is er door het ziekenhuis geen poging gedaan om tot een contract te komen. Ze benadrukt dat het wel degelijk mogelijk is om alle zorgkosten (gemaakt bij het Beatrixziekenhuis) vergoed te krijgen. Dat heeft dan wel een hoger maandbedrag tot gevolg.

Klomp is daar verbaasd over. ,,Ze zeggen te selecteren op de kwaliteit van ziekenhuizen. Laatst werd het Beatrixziekenhuis nog uitgeroepen tot beste van het land. Dan zou je zeggen dat het met de kwaliteit wel goed zit." Rompa geeft aan dat die verkiezing van het Algemeen Dagblad los staat van deze contractonderhandelingen. ,,Die verkiezing was een paar weken geleden, de contracten zijn eind 2015 gemaakt."

Het Beatrixziekenhuis zegt dat het met alle grote verzekeraars contracten heeft. Woordvoerder Mascha Kreugel: ,,Wel kan het voorkomen dat wij bij de goedkopere varianten van de basisverzekeringen niet bij de geselecteerde ziekenhuizen horen. Daar kozen we dan voor omdat er dan veel meer patiënten van ons ziekenhuis gebruik maken en dat is dan niet rendabel meer."