Gorcum Geeft aan vluchtelingen

GORINCHEM In de Aanlegsteiger aan de Vissersdijk worden spullen ingezameld voor de vluchtelingen die aangekomen zijn in Griekenland. In samenwerking met 'Bag to the Future' en 'Hulpkaravaan naar Griekenland' proberen Roja Alizai, Marco Vogel en Elis Qazi zo veel mogelijk binnen te halen.

Sarah Ouwerkerk

,,Ik kon het niet meer aanzien, wat ik zag op het nieuws en in de media. Ik moest iets doen, vond ik", zegt Alizai. Dat bedacht ze begin vorige week, waarna ze direct is gaan mailen om verbonden te kunnen zijn aan een grotere organisatie. Omdat er heel veel bij komt kijken de ingezamelde spullen bij de vluchtelingen te krijgen was het slimmer aan te sluiten bij een organisatie. Dit werden er twee. Eind vorige week had ze alles rond, via haar eigen Facebook-account probeerde te mensen te bereiken. Maar op een paar likes en een paar keer delen viel het tegen. Nu wordt er door Elis Qazi hard aan een website en flyer gewerkt om meer mensen te bereiken, de flyer wordt gratis door GoedPunt van Syndion gedrukt om te helpen.

Buurtcentrum 'De Aanlegsteiger', dat ze mogen gebruiken als 'drop-point' heeft ze een ruimte toegewezen met een lange tafel en genoeg ruimte voor de te ontvangen goederen. Voor 'Bag to the Future' zijn ze op zoek naar kindertasjes om kinderen tot 12 jaar weer iets van zichzelf te geven. De rugtasjes, die klaar moeten zijn voor een tweede ronde, moeten voorzien zijn van een label met 'boy' of 'girl' en mogen 5 items met een totaalgewicht van 1 kilo bevatten. De actie duurt maar tot 19 september, maar vol vertrouwen wachten ze af wat er komen gaat. ,,Het zou leuk zijn als er op scholen bijvoorbeeld ook meegedacht wordt. De kinderen kunnen dan een tekening maken en die meegeven voor de kindjes die gevlucht zijn. De kinderen zullen hierdoor ook gewaarwording krijgen", zegt Alizai met dochtertje Lyna op de arm.

Voor 'Hulpkaravaan naar Griekenland' is alles welkom, van dekens en kleding tot eten en speelgoed. Dit mag in dozen binnengebracht worden of per stuk, dan zal het bij Gorcum Geeft in dozen gedaan worden. Deze actie loopt tot 26 september.

,,Het mooie aan deze acties is dat ze humanitair zijn, niet politiek. Je kan van de situatie vinden wat je wilt, maar feit blijft dat al die 60 miljoen vluchtelingen mensen zijn, mensen die we kunnen helpen", zegt Vogel. Het eerste tasje ligt nu nog eenzaam op de lange tafel. Maar ze hebben hoop op meer. ,,De naam Gorcum Geeft is niet voor niets gekozen, we kunnen allemaal helpen. Als een kwart van de bewoners van Gorinchem maar één item zou brengen, wat ze anders misschien toch weg zouden gooien, zou dat al fantastisch zijn", zegt Alizai hoopvol.

Meer informatie op www.facebook.com/GorcumGeeft

Foto: Marco Vogel, Roja Alizai en haar dochter Lyna op de arm. ,,Zet wel even duidelijk bij de foto dat we geen gezin zijn", grapt Vogel.