Gorcums carnaval: voor ieder wat wils

GORINCHEM Stichting Gorcums Carnaval en ESP Entertainment slaan vanaf dit jaar de handen ineen om carnaval in Gorinchem weer groots te maken. Drie weken lang blikken we vooruit op het carnavalsfeest. Deze week: wat staat de Gorcumse feestgangers in de toekomst te wachten?

,,De potentie die de Bliekenstad als carnavalsstad heeft, moet de komende jaren er weer uit komen", sprak Gerard van der Meijden van ESP Entertainment al in de eerste editie van deze carnavalsrubriek.

,,Van oudsher is Gorinchem natuurlijk een échte carnavalsstad", kent ook Van der Meijden de historie van de Bliekenstad. Maar voordat de écht grote plannen gemaakt kunnen worden is het volgens Van der Meijden zaak om eerst terug te keren op het oude niveau van carnaval in Gorinchem. ,,Als dj mocht ik een keer invallen voor Andries de Swart in de Kolfbaan. Dat is dan wel tien of vijftien jaar terug, maar er stond gewoon 1500 man. Carnaval was vroeger echt wel een happening in Gorinchem."

,,Maar", zo vervolgt Van der Meijden. ,,We gaan niet roepen 'vroeger was alles beter'. Vroeger is geweest en 2018 komt er na deze carnavalseditie weer aan. Dan zorgen we voor een hoogstaand programma voor jong en oud."

Want waar Gorcumers veelal op zondag naar Oosterhout trekken, hoeft dat in de toekomst niet meer het geval te zijn als het aan Van der Meijden ligt. Hoe hij zowel jong als oud in Gorinchem wil houden? ,,Er moeten meerdere zalen komen. Carnaval is echt veranderd in de loop der jaren."

De echte carnavalskrakers van vroeger zijn volgens Van der Meijden verleden tijd. ,,Jongeren houden meer van feest-dj's of après-ski muziek. Ouderen houden meer van Frans Duijts en John de Bever. Je moet naar een situatie toe dat je dat in verschillende zalen aan kunt bieden. Als je het dan ook nog aankleedt zodat niemand meer ziet dat ze in De Nieuwe Doelen zijn, zou ik niet weten waarom Gorcumers nog de stad uit moeten voor carnaval."

Voor het complete programma van dit jaar en meer informatie: www.gorcumscarnaval.nl.