• Archief BDUmedia

Gorcums festivalseizoen van start

GORINCHEM Het festivalseizoen in Gorinchem gaat aankomend weekend van start. Met vrijdag de zevende editie van Summer Start Dance en zaterdag de tweede editie van het Hollands Plein Festijn barst de Gorcumse binnenstad weer van het feestgedruis.

door Tim Hartman

Summer Start Dance, de naam zegt het al, is het begin van de Gorcumse zomer maar ook zeker het begin van de festivals in de Arkelstad. ,,Het wordt grootser en spectaculairder dan alle voorgaande jaren", vertelt Martijn Bakker, mede-organisator van het feest. Bakker slaat namens 't Oude Stadthuys al jarenlang de handen ineen met Flashback, Kees Eten en Drinken, de Gasterij en de Hoofdwacht om een brede doelgroep gratis te kunnen laten genieten van een feestje.

Voor het eerst wordt Summer Start Dance niet op de Grote Markt, maar aan de andere kant van het oude stadhuis op de Groenmarkt gehouden. ,,We zijn een beetje uit ons jasje gegroeid", legt Bakker uit. ,,Eerst mochten de dj's nog vanaf het balkon draaien, maar dat mocht niet meer. Dat was wel jammer. De Groenmarkt biedt ons meer ruimte om de duizenden bezoekers kwijt te kunnen. Nu krijg je op beide pleinen gezelligheid: op de Groenmarkt feest en op de Grote Markt kunnen mensen op het terras zitten."Freddy Moreira is de hoofdact op de vrijdag. Naast hem zullen ook Dominic Graat en Tim van Werd hun plaatjes draaien.

Een dag na Summer Start Dance maken de dj's plaats voor Hollandse gezelligheid. ,,Nederlandstalige muziek blijft maar aan populariteit winnen", legt Bakker de bundeling van de twee feesten uit.

,,De ene dag mikken we met Summer Start Dance op de jongere doelgroep, voor wie niet zo veel te doen is in Gorinchem. De andere dag kunnen jong en oud meezingen met Hollandse krakers van onder anderen Henk Dissel, Danny Froger, Wesley Klein en Frank den Braber."

Dat beide feesten geen leeftijdsgrens kennen, wil Bakker graag benadrukken. ,,Veel feesten zijn voor jongeren boven de achttien jaar", weet hij. ,,Maar", zo benadrukt hij. ,,De jeugd moet zich qua alcohol wel gedragen. Anders zijn wij ook genoodzaakt om de feesten achttien plus te maken."

Meer informatie over de festivals staat op de Facebookpagina's: 'Summer Start Dance' en 'Hollands Plein Festijn'.