• Peeriscoop

Gorcums geheim in familievoorstelling ontrafeld

GORINCHEM Aangezien een deel van de kerstvoorstelling van theater Peeriscoop zich afspeelt op en rond de Gorcumse stadswal, kwam de vondst van een deel van de oude stadsmuur en de blauwe toren voor de organisatie op geen beter moment.

door Simon Fousert

'Het geheim van Gorcum' is de titel van de voorstelling die acht middagen in de kerstvakantie wordt opgevoerd. Er is plek voor ruim 100 man per keer en zo'n duizend in totaal. Volgens Fred Delfgaauw van theater Peeriscoop en initiatiefnemer van deze belevenis, is het voor het eerst dat er een dergelijke familievoorstelling met kerst in de Arkelstad wordt opgezet. ,,We denken dat er voldoende behoefte is aan een echte familievoorstelling zoals deze", zegt hij. Hij lijkt gelijk te krijgen, want de kaartverkoop loopt al goed: de helft van de plekken zijn al gereserveerd. ,,Ik raad mensen dan ook zeker aan van te voren te reserveren, willen ze zeker van een plaats zijn", aldus Delfgaauw.

Kasteelvrouw

De voorstelling begint 'gewoon' in het theater, maar de verhalen over de geschiedenis van de stad -vertelt door Delfgaauw en stadsomroeper Roy Grünewald- leiden het publiek via het Tolhuis naar het pas gevonden deel van de Blauwe Toren bij de Duveltjesgracht. ,,Er hangt een zweem van mysterie om de toren en voornamelijk Aleid, de kasteelvrouw. Zij schijnt daar zo nu en dan te verschijnen", weet Delfgaauw te vertellen. ,,Hoe dan ook, er staat daar wel het één en ander te gebeuren. Maar meer moet ik daarover misschien nog niet zeggen."

Chocolademelk

Na deze spannende happening gaat het verhaal voor de finale terug naar het theater aan de Boerenstraat. Daar kan het publiek in alle rust even bijkomen met een beker warme chocolademelk en een stuk kerststol. Vervolgens gaat de voorstelling in de theaterzaal verder en is het de bedoeling dat na afloop 'Het Geheim' ontrafeld is. Delfgaauw: ,,Er komen verschillende disciplines langs. Er zijn vertellers, muzikanten, acteurs en het publiek krijgt ook wat mee van de Gorcumse geschiedenis. Ook leuk om te vermelden dat de voorstelling financieel mogelijk is gemaakt door sponsors uit de stad: Plus Jan Sterk en de Rabobank. Al met al zorgt het voor een warm kerstgevoel voor het hele gezin, althans, voor kinderen vanaf zes jaar."

Naast Delfgaauw zelf en Grünewald werken ook Ida van Dril, Michiel Schreuder en De Zangwerkplaats mee. De première van 'Het geheim van Gorcum' vindt plaats op zaterdag 24 december. De andere data zijn 26, 27, 28 en 29 december en 2, 3 en 4 januari. Alle voorstellingen beginnen om 15.00 uur en duren tot 17.00 uur. Reserveren kan via de website van het theater: www.peeriscoop.nl

Lezersactie

Let op: bij het inleveren van dit artikel krijgt u €2,50 korting per kaartje, die normaal gesproken €12,50 kosten. De actie geldt voor maximaal vier kaartjes. Kijk op de website van Peeriscoop voor de actiecode.