• SP

Gorcumse Lies van Aelst lijsttrekker voor SP bij verkiezingen Provinciale Staten

GORINCHEM Op woensdag 20 maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor Provinciale Staten. Lies van Aelst uit Gorinchem voert de SP-lijst aan. Ze is vol vertrouwen: ,,Er staat een topteam naast me. Samen kunnen we Zuid-Holland een heel stuk socialer maken. Met genoeg betaalbare woningen, beter en betaalbaar OV, een schoner milieu en meer klimaatrechtvaardigheid."

Lies van Aelst en de 29 andere namen op de Zuid-Hollandse SP-lijst werden op 1 december gekozen tijdens een regioconferentie in Leiden. Honderden mensen feliciteerden Van Aelst die dag op Facebook met haar lijsttrekkerschap èn met haar verjaardag: ze werd dertig.

Van Aelst benadrukt dat ze de verkiezingsstrijd niet alleen aangaat: ,,Er staat echt een topteam naast me, met een mooie mix van alle leeftijden, van mannen en vrouwen en van lager en hoog opgeleid. Al draait het uiteindelijk natuurlijk maar om één ding en dat is kwaliteit."

Op dit moment legt Van Aelst de laatste hand aan het definitieve verkiezingsprogramma voor 2019-2023. ,,Onze leden hebben veel goede voorstellen voor wijzigingen gedaan, die we nu verwerken", aldus Van Aelst. ,,Zo wordt het nog rechtvaardiger, groener en diervriendelijker."

Andere belangrijke speerpunten zijn: geen giftige uitstoot door chemische bedrijven meer, eerlijk delen van klimaatkosten "die nu veel te zwaar de huishoudens drukken", goed en betaalbaar OV en voldoen aan de hard doorgroeiende behoefte aan betaalbare woningen.

Van Aelst is bij de komende Statenverkiezingen voor het eerst lijsttrekker. Met haar dertig jaar is ze al wel een zeer ervaren Statenlid. In 2007 was ze net een paar maanden achttien toen ze begon. Halverwege 2015 werd ze behalve Statenlid ook fractievoorzitter.

De afgelopen jaren loodste ze haar fractie succesvol door de coalitie met CDA, D66 en VVD. Hoogtepunten waren onder meer de investeringen in veerdiensten, in de bouw van extra betaalbare woningen en in OV. Ook werd de milieuhandhaving een stuk strenger.

Behalve lijsttrekker voor Provinciale Staten is Van Aelst ook de nummer tien van de SP-lijst voor de Eerste Kamer. In het dagelijks leven werkt ze bij de Wethoudersvereniging. Van Aelst is daar adviseur en schrijft aan een geschiedenis van het wethoudersvak.