Gorcumse viering Konings- en Bevrijdingsdag

GORINCHEM ,,Hopelijk is dit de aanzet tot een nieuwe traditie, een twee weken durende Gorcumse feestweek", sprak burgemeester Barske tijdens de officiële oprichting van 'Stichting Comité Koningsdag | 4-5 mei Gorinchem'. Het comité is een samenwerking tussen de Oranjevereniging en het 4 & 5 mei Comité en organiseert in samenwerking met de gemeente Gorinchem en andere organisaties gedurende 24 april tot en met 5 mei een programma met allerlei activiteiten in de Gorcumse binnenstad. ,,We vieren zeventig jaar vrijheid, Koningsdag en herdenken de gevallenen op 4 mei", sprak Leo van Laak namens het comité.

Een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten moet gedurende 24 april tot en met 5 mei mensen vanuit de hele regio naar Gorinchem trekken. Het programma, dat vorige week gepresenteerd werd, bevat onder andere een etalagewedstrijd, een handdraaiorgelconcours, rondritten met legervoertuigen van de Dorstige Types en een talentenshow. Het definitieve programma zou vorige week bekend worden, maar helemaal in kannen en kruiken is de organisatie nog niet. ,,We verwachten op korte termijn het definitieve programma bekend te maken. We zijn bezig de laatste puntjes op de i te zetten", aldus Leo van Laak van het comité.

,,De bundeling van de krachten van verschillende organisaties heeft geleid tot een aansprekend en zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten waarmee we Gorinchem op de kaart zetten", vertelt Van Laak, die ook het economische belang van de activiteiten voor Gorinchem benadrukt.

,,Op 4 mei staan we stil bij de gevallenen en is er Dodenherdenking zoals we dat kennen in Gorinchem. Op zo'n dag worden er geen festiviteiten georganiseerd." Op 5 mei wordt de bevrijding gevierd met onder andere een vlaggenceremonie bij Buiten de Waterpoort en de finales van de etalagewedstrijd en Gorcums Shows Talent. ,,Alles is mogelijk en iedereen is welkom", vertelt Van Laak over de talentenjacht.

De afsluiting op 5 mei is bij Buiten de Waterpoort middels een vuurwerkshow. Niet alleen Gorinchem zal de festiviteiten meekrijgen. RTL4 zal naar aanleiding van de Koningsdagviering in Dordrecht een sfeerreportage maken in Gorinchem: ,,Dan kunnen we heel Nederland laten zien wat wij als stad in ons mars hebben", sluit Van Laak af.