• Tim Hartman

Gorinchem als studentenstad: 'Meer dynamiek, minder leegstand'

GORINCHEM Een hbo Liberal Arts & Sciences in Gorinchem mét een campus in de binnenstad waardoor maximaal 450 studenten in Gorinchem wonen, studeren en recreëren. ,,Een grote kans voor Gorinchem", aldus initiatiefnemer Rutger Kroon.

door Tim Hartman

Het was oktober 2016 toen bij Rutger Kroon, docent op het Gymnasium Camphusianum, zijn enthousiasme geprikkeld werd. ,,Ik las in de krant dat de gemeente de mogelijkheid voor een hbo-opleiding in de stad wilde onderzoeken. Als docent heb je wel vaker dromen over onderwijs en heb toen mijn idee gepresenteerd en mensen om mij heen verzameld. Het idee werd met groot enthousiasme ontvangen."

De allereerste hbo Liberal Arts & Sciences van Nederland op de Hogeschool Gorinchem. Een driejarige opleiding waarbij 150 studenten per jaar studeren én wonen op een campus in de Gorcumse binnenstad. Dat is in de notendop het idee. ,,Een grote kans voor Gorinchem. Meer dynamiek in de stad, minder leegstand."

VAARDIGHEDEN Liberal Arts & Sciences is vijftien jaar geleden over komen waaien uit de Verenigde Staten en wordt in Nederland tot nu toe alleen op universitair niveau gegeven. Gorinchem kan de eerste stad worden die deze studie aanbiedt op hbo-niveau. Kroon: ,,Studenten kiezen bij deze studie nog geen studierichting. De nadruk ligt op generieke vaardigheden, vaardigheden die je altijd nodig hebt, in welk beroep dan ook: onderhandelen, schrijven, presenteren enzovoorts. In het eerste jaar pak je van alles wat mee, vanaf het tweede jaar sorteer je langzaam voor op een richting om na je derde jaar te kiezen voor een specifieke studierichting bij een hbo partnerinstelling."

Kroon hoort namelijk vaak van zijn leerlingen dat zij het lastig vinden om een studie te kiezen die de rest van hun leven bepaalt. ,,Het is nogal wat om op je zeventiende al te bepalen welk levenspad je kiest." Dit wordt ook onderstreept door cijfers: 42 procent van havo-eindexamenkandidaten weet niet welke studie te kiezen. Tussen de twintig en dertig procent stopt voortijdig met een studie. ,,We weten niet welke banen toekomstbestendig zijn dus juist nu is het belangrijk om vaardigheden zo breed mogelijk te ontwikkelen. Omdat je bij Liberal Arts & Sciences je talenten verder onderzoekt en pas in jaar vier een keuze maakt, laten de huidige Liberal Arts & Sciences-opleidingen nauwelijks uitval zien."

Studenten moeten per se op de campus in de binnenstad wonen, waarom?

,,Studenten voelen zich op een campus met elkaar verbonden en stoppen dan minder snel met de studie. Dat heeft de studie inmiddels aangetoond. Bovendien is het ook voor Gorinchem goed om de studenten in de binnenstad te laten wonen, studeren én recreëren. Dan gaat het ook echt als studentenstad voelen. In overleg met onder meer Poort6 kijken we naar de mogelijkheden.

Moeten er eerst studenten komen die de stad laten bruisen of moet Gorinchem eerst bruisen voordat de studenten komen?

,,We moeten sowieso de stad 'studentproof' maken. Daar moet wel wat voor gebeuren: uitgaansmogelijkheden voor studenten, goede werk- en studeerplekken, gereduceerde studententarieven bij sportverenigingen, een cultureel leven voor studenten. Daarom is het zo belangrijk om de stad achter dit initiatief te krijgen. Alleen kunnen wij dit niet."

Hoelang hebben jullie geduld totdat jullie zeggen 'Gorinchem, de groeten, we doen het ergens anders?

,,Een aantal hogescholen hebben interesse getoond in dit concept en daarmee zijn we nu in gesprek. Je moet als Gorinchem denk ik niet te lang wachten. Het zou een mooie impuls zijn voor de hele stad, maar dan hebben we wel de steun van gemeente, bedrijven, verenigingen en scholen nodig."