• Janus Visser/BDU

Gorinchem biedt noodopvang op drie locaties

Tim Hartman

t @Namtrah09

GORINCHEM De gemeente Gorinchem schakelt over van crisisopvang naar noodopvang voor vluchtelingen. En dat brengt de nodige gevolgen met zich mee. Niet alleen worden de vluchtelingen langer opgevangen, namelijk zes tot twaalf manden in plaats van maximaal 72 uur. Ook komen er daarmee twee extra locaties vrij voor opvang: het oude kantoor van de Belastingdienst en het voormalige gebouw van Jeugd en Gezin aan de Touwbaan, nabij het Gorcumse station.

Tekst:

Het moet nog duidelijk worden of het COA ingaat op het voorstel van Gorinchem, maar de gemeente hoopt heel snel op duidelijkheid. ,,Het liefst volgende week al", vertelt Manon Ensink, woordvoerder van de gemeente Gorinchem. ,,Als we volgende week die duidelijkheid krijgen, kunnen we met bewoners van onder andere de Lingewijk in gesprek. Zo kunnen we het over exacte aantallen gaan hebben, want dat weten we nu nog niet precies. Dus daar gaan we wel druk opzetten."

Hoe het kan dat er nu naast het Wellantcollege nog twee locaties geschikt zijn, komt door het switchen van crisisopvang naar noodopvang. ,,Daarmee zijn er ook weer andere eisen van het COA aan de opvang", legt Ensink uit. ,,Bij crisisopvang hoef je namelijk alleen bad, bed en brood te verzorgen, maar met noodopvang zitten de mensen er langer dus dan zijn de eisen uiteraard ook anders." Bovendien voegt Ensink toe dat het voormalige kantoor van de Belastingdienst pas net een paar dagen vrij is gekomen.

Over de exacte aantallen kan Ensink nog niets zeggen: ,,Dat moeten we van het COA afwachten."