• Vereniging Sport en Gemeenten

Gorinchem heeft beste initiatief op sport- en beweeggebied

GORINCHEM Gemeente Gorinchem is met het initiatief 'Beweegcoach Zorg Gorinchem' gekozen tot winnaar van het 'Beste Initiatief op sport- en beweeggebied 2017/2018'. Deze prijs vormt een apart onderdeel van de 'Verkiezing Sportgemeente van het Jaar' die jaarlijks wordt georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Tijdens het VSG-congres in Breda ontvingen de winnaars een beeldje. De 'Beweegcoach Zorg Gorinchem' krijgt de meeste stemmen van de 'publieksjury'. Volgens deze jury, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, is het initiatief van de gemeente Gorinchem een topvoorbeeld van een relatief simpel idee met grote (positieve) gevolgen. Het betreft een mooie en interessante combinatie tussen zorg en bewegen waarbij ook aan de bewustwording van zorgspelers wordt gewerkt.

Het initiatief in het kort. De Beweegcoach zet sport in als middel om het algehele welzijn van de cliënten in de zorg te vergroten. Ze gaat uit van positieve gezondheid: gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. De aanpak van de Beweegcoach is dan ook gericht op meer dan sport en beweging. Met de medewerkers van de deelnemende zorgorganisaties neemt ze de hele dagelijkse routine onder de loep.

Deden de medewerkers voorheen 's ochtends als eerste de gordijnen open? Nu doen ze dat samen met de cliënt. Heeft de medewerker tijdens een gesprek met de cliënt een dossier nodig? Dan vraagt ze of de cliënt de map zelf wil halen. Voor veel cliënten zijn juist deze kleine beweegroutines ontzettend belangrijk. Daarnaast initieert en ondersteunt de Beweegcoach initiatieven om een gezond eetpatroon te bevorderen en stimuleert ze cliënten om mee te doen aan allerlei beweeg- en sportinitiatieven van andere partijen in de stad.

De Beweegcoach heeft met beperkte inzet een enorme impact. Ze begeleidt de cliënten zelf namelijk maar heel beperkt; in plaats daarvan ondersteunt en inspireert ze hun begeleiders - de medewerkers van de aangesloten zorgpartijen. Daarvoor helpt ze in 1 fte zo'n 200 zorggebruikers een gezondere en actievere levensstijl te ontwikkelen. De gemeente Gorinchem wint met de integratie van beweging in de dagelijkse verzorging! Aansluiting op dit initiatief is laagdrempelig en voor iedere gemeente uitvoerbaar.