Gorinchem voor de derde maal platform voor Symposion

Mike Rijnders

t @MikeRijnders

GORINCHEM Na de geslaagde edities van 1974 en 2005 biedt Gorinchem dit jaar voor de derde keer een platform voor het Symposion. Vanaf 6 juni t/m 30 augustus zal er abstract-geometrische en constructivistische kunst geëxposeerd worden, verspreid over vrijwel de gehele stad. De Gemeente Gorinchem heeft voor het Symposion 2015 een tiental leegstaande panden in de binnenstad ter beschikking gesteld, waarin de kunstenaars hun kunstwerken kunnen exposeren.

Wat veel Gorcumers misschien niet eens weten, is dat van de Symposia uit 1974 en 2005 nog steeds meer dan honderd kunstwerken in de stad staan. Dat het Symposion een toegevoegde waarde is voor Gorinchem wil Marcel Dufornée, bestuurslid van Symposion 2015 Gorinchem, dan ook graag bevestigen: ,,Het hoofddoel is om de mensen in aanraking te laten komen met deze bijzondere vorm van kunst. Onze missie is geslaagd als wij de inwoners van Gorinchem een mening kunnen ontlokken over wat ze hebben gezien, en dat men dan vervolgens hierover zelfs een discussie aangaat met de medemens. Of je een bepaald kunstwerk nu mooi of lelijk vindt, iedereen heeft een mening en het is dan juist onze bedoeling dat de mensen die meningen ook uitwisselen met elkaar."

Zowel in 1974 als in 2005 werd de opening van het Symposion in Gorinchem verzorgd door niemand minder dan toenmalig Koningin Beatrix. De organisatie hoopt dit jaar wederom te kunnen rekenen op de interesse en het enthousiasme van de hedendaagse prinses. ,,We hebben een bijna zekere ,,ja" van prinses Beatrix, dus dat zou helemaal super zijn als dat weer gaat lukken", vertelt Dufornée.

Het thema van het Symposion is dit jaar 'Twaalf provinciën'. Zo heeft iedere provincie een ambassadeur toegewezen gekregen, en is er een selectie gemaakt van 117 kunstenaars uit deze provinciën die de kans krijgen om hun kunstwerken tijdens het Symposion te exposeren. Een veel besproken voorbeeld van wat men kan verwachten tijdens het Symposion 2015 is 'Staand water' (foto). Dit kunstwerk is te vinden onderaan de Dalemsedijk, die Gorinchem-Oost verbindt met de binnenstad. Het is een spiegelend object wat de omgeving in zich opneemt en vervolgens als geheel een reflecterend effect geeft. Een ander bekend voorbeeld zijn 'De kubussen van Winiarski', welke gebruikt gaan worden voor een interactief project met de inwoners van Gorinchem. ,,Het zou leuk zijn als de mensen de stickers, die iedereen thuis door de brievenbus zal krijgen, op deze kubussen gaan plakken. Uiteindelijk zal dat een heel leuk effect gaan geven. Het plan is zelfs om deze kubussen na te bouwen in het wit, en een plekje te geven op de Grote Markt", sluit Dufornée af.

Fotobijschrift: Eén van de kunstwerken van het Symposion 2015, genaamd 'Staand Water'.