Graphic novel met Gorcumse roots

GORINCHEM - De nieuwste graphic novel van uitgeverij Het Stempel heeft haar roots in Gorinchem en Dalem. Het boek dat op 11 februari verschijnt gaat over een familie die in Gorinchem en Dalem woonde; de familie van schrijfster Judith Uyterlinde. Reini Eikerbout (1938, Gorinchem) is de moeder van schrijfster Judith Uyterlinde en een van de hoofdpersonen in het boek.

,,Het is gebaseerd op mijn familieverhaal dat ik eerder beschreef in het boek De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is. Mijn moeder is geboren in Gorinchem. Zij kwam uit een gemengd gehuwd gezin: vader niet joods, moeder joods. Ze woonden in Gorinchem en in de oorlog hadden ze joodse familieleden in huis. Uiteindelijk zijn ze helaas opgepakt en is het joodse deel van de familie omgekomen in kampen. Mijn opa kwam terug uit werkkampen en mijn moeder

bracht de oorlog veilig door bij haar niet-joodse grootouders in Dalem," vertelt de schrijfster. Reini Eikerbout (1938, Gorinchem) is de moeder van schrijfster Judith Uyterlinde en een van de hoofdpersonen in het boek De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is. Het boek is gebaseerd op haar persoonlijke documenten en ervaringen. De graphic novel dat nu wordt uitgegeven is gebaseerd op dit boek.

De graphic novel is getekend door het Russisch-Amerikaans kunstenaarsduo James Boekbinder en Zhenya Pashkina. Het duo pleegde intensief research in archieven en musea om recht te doen aan de historische authenticiteit van het verhaal. Maar het tekenaarssduo lieten ook hun humor en fanatasie de vrije loop bij hun visie op dit even persoonlijke als universele verhaal over ouders en (adoptie)kinderen. Hoe is het om van de ene op de andere dag je moeder te verliezen en een nieuwe moeder te krijgen? Hoe verwerken joodse en niet-joodse gezinnen na de oorlog het verlies van hun dierbaren? Het zijn vraagstukken waar in de graphic novel aandacht aan wordt geschonken.

Judith Uyterlinde is schrijver van de internationale bestsellers Eisprong en De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is. James Boekbinder is animatiefilmer en interactiondesigner. Hij verzorgde het secenario en bewerkt samen met Judith de tekst van het oorspronkelijke boek. Zheny Pashkina is illustrator, animatiefilmmaker en webvormgever. Zij maakte alle tekeningen in de graphic novel.

Van 11 februari tot en met 15 maart is er in het café van het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling te zien over de grapic novel.