• Tanja van der Horst: 'Een kinderfeest voor alle leeftijden'

    Jos Huibers

Gratis Halloween in de Vijfzinnen

GORINCHEM Zaterdag 20 oktober wordt er gegriezeld in theater de Vijfzinnen. Door organisator Tanja van der Horst en haar team vrijwilligers worden uit kelders en spelonken de toneelattributen en decorstukken tevoorschijn gehaald om het gehele theater om te toveren tot een sfeervolle, spannende Halloween-feestlocatie.

,,Het is een kinderfeest", zegt Tanja. ,,Maar dan wel een kinderfeest voor alle leeftijden. Het feest is oorspronkelijk afkomstig uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In de Keltische kalender was 31 oktober eigenlijk een oudjaarsavond, omdat het nieuwe jaar begon op 1 november. De naam is afgeleid van de Keltische benaming voor Allerheiligen. Gevierd werd dat de oogst binnen was en dat het zaaigoed voor het komende jaar klaarstond. Maar ook moesten de geesten worden afgeweerd, die op deze dag naar de aarde zouden komen. Daarom werden voor hen lekkernijen klaargelegd om ze tevreden te stellen en droegen mensen maskers, om ze op afstand te houden. Gaandeweg wordt het feest ook in Nederland gevierd. Kinderen gaan gemaskerd langs de deuren en stellen mensen voor de keus: of ik krijg iets lekkers, of ik maak je aan het schrikken."

,,Ik heb altijd iets gehad met Halloween. Ik vind het leuk om mensen een beetje aan het schrikken te maken. Niet te erg hoor, want het is ook bedoeld voor jonge kinderen", zegt Tanja. ,,Er is een toverbos, een spokenstraat, een griezelplein en een heksenweide. Er is een fotohok, er zijn griezelboxen en er is een griezelmuziekfeest. En in de spokenstraat jagen we op spoken, doen we een spinnenrace en spelen het madenspel. En in het toverbos leest Merlijn de tovenaar een mooi verhaal."

De toegang is gratis en voor de kinderen is er ook gratis snoep en limonade. Volwassenen hoeven alleen hun consumpties te betalen. Iedereen is van harte welkom tussen 14.00 en 18.00 uur.