Green Key voor Biesbosch MuseumEiland

WERKENDAM Het Biesbosch MuseumEiland heeft onlangs het Green Key-certificaat niveau goud ontvangen tijdens de landelijke uitreiking op Slot Loevestein. In navolging hierop overhandigt wethouder Matthijs van Oosten het bijbehorende Green Key-schild op donderdag 23 februari om 11.30 uur in het Biesbosch Museum. Eén van de subsidievoorwaarden van de gemeente Werkendam was namelijk het behalen van het Green Key-keurmerk.

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Zo zal een Green Key accommodatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen het comfortgevoel bevordert, maar dus ook de status van natuur en milieu.

Bij de ontwikkeling van het Biesbosch MuseumEiland is veel aandacht aan duurzaamheid besteed, denk hierbij aan het grasdak (zeer hoge isolatiewaarde), biomassakachels, rivierwaterkoeling, wilgenfilter voor afvalwater en een 100% LED museale verlichting. Maar voor het behalen van het Green Key keurmerk is een duurzaam gebouw alleen niet voldoende. ,,In het museumrestaurant maken wij gebruik van veel biologische, fairtrade en streekproducten. De menu's zijn zo samengesteld dat we zo min mogelijk voedsel verspillen. In onze museumwinkel verkopen we ook streekproducten. Daarnaast printen we op papier met een milieukeurmerk en zijn al onze schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk. Ook onze bezoekers kunnen hun steentje bijdragen: we wijzen bij het gebruik van de toiletten erop dat de kleine spoelknop water bespaart, we hebben een laadpaal voor elektrische fietsen die werkt op zonne-energie en een vaartocht met de elektrisch aangedreven fluisterboot is ook een mooi voorbeeld van duurzaamheid", verduidelijkt een woordvoerder van het museum.

Green Key gecertificeerde bedrijven voldoen aan de normen die gesteld zijn door de Stichting KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit). Al deze bedrijven en meer informatie over Green Key vindt u terug op de site www.greenkey.nl.