• gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

GroenLintje voor de Kleine Wereld, Ere-Lintje voor Johan Sterk

GORINCHEM GroenLinks heeft zondag 19 juni weer het jaarlijkse GroenLintje uitgereikt. Op een zonovergoten plein van het Natuurcentrum, waar de genomineerden en belangstellenden zich verzameld hadden, werd bekend gemaakt wie het GroenLintje gewonnen heeft. Voor deze aanmoedigingsprijs voor mensen die zich inzetten voor natuur en milieu, waren dit jaar 3 genomineerden: De SnackCar, het Repair Café en de leerlingen van ZMLKschool De Kleine Wereld.

Uit de genomineerden, die door inwoners van Gorinchem zijn aangedragen, heeft GroenLinks de winnaar gekozen. Fractievoorzitter Rutger van Breemen sprak de aanwezigen toe: ,,Het leuke aan het GroenLintje is dat er elk jaar weer nieuwe groene initiatieven voorgedragen worden, waarvan we niet wisten dat ze er waren! Zo zie je steeds weer hoeveel mensen zich inzetten voor natuur en milieu!"

De winnaars van dit jaar zijn de leerlingen van de Kleine Wereld. Zij ontvingen het Groene Lintje omdat zij wekelijks het plastic en glas in de wijk Stalkaarsen ophalen. Van Breemen maakte het bekend: ,,De winnaar van dit jaar is een standvastige groep mensen, die zich inzetten voor afvalscheiding en een schone omgeving. Ze laten zich niet tegenhouden door regen, storm of sneeuw. Dat is echt geweldig!" De aanwezigen namens De Kleine Wereld waren erg blij met de prijs. ,,Elke week gaan de leerlingen met een bolderkar door de wijk", vertellen ze trots, "Tijdens de vakantie moeten de wijkbewoners gewoon wennen als we even niet langskomen!"

Na de bekendmaking van de winnaar had Van Breemen nog een bos bloemen over. ,,Dat is niet, omdat we verkeerd besteld hebben," zei hij met een glimlach. GroenLinks had namelijk een ere-GroenLintje voorbereid. Deze was bestemd voor de vrijwillige stadsvogeladviseur Johan Sterk. Hij was met een smoes naar de uitreiking gelokt en wist dus van niks. ,,Al sinds de tweede uitreiking van het GroenLintje wordt iemand genomineerd," leidde Van Breemen de verrassing in, ,,Toen ik hem destijds mailde om te vertellen dat hij genomineerd was, wilde hij dat liever niet. Hij hield niet zo van publiciteit." Desondanks bleek Johan Sterk wel een gewilde kandidaat: hij werd elk jaar wel een keer voorgedragen. Dit jaar werd de stadsvogeladviseur zelfs door vijf verschillende mensen voorgedragen. ,,Dus Johan," sprak van Breemen, ,,nu moet het dus toch maar eens gebeuren!" Johan Sterk verdiende het lintje volgens GroenLinks voor zijn grote inzet voor natuur en milieu, voor natuureducatie en voor het versterken van de biodiversiteit in Gorinchem. Sterk, die later vertelde al een klein voorgevoel te hebben gehad, was erg trots op zijn ere-GroenLintje. ,,Deze is niet alleen voor mij, maar voor iedereen met wie ik dit werk samendoe! Hij krijgt in elk geval een mooi plekje in mijn huis! Ik ben er heel blij mee!"