• Koningsdag Gorinchem vorig jaar.

    Roots Dance Studio

Groenmarkt wordt Oranjemarkt

GORINCHEM Sport, spel, cultuur, gezelligheid en traditie: het zijn de ingrediënten voor Koningsdag in Gorinchem. De Groenmarkt wordt op vrijdag 27 april eventjes omgetoverd tot Oranjemarkt.

Door Tim Hartman

Graffiti spuiten, kogelstoten, optreden met dansstudio Roots, kleedjesmarkt, badmintonnen of gewoon genieten van een hapje en een drankje onder het genot van muziek. Noem het op en het is vrijdag 27 april tussen tien uur uur 's ochtend en 10 uur 's avonds te beleven tijdens Koningsdag in Gorinchem. ,,Al zijn de kinderen met de kleedjesmarkt altijd wel fanatiek dus die zullen wel iets eerder beginnen", zegt Kamal Basu lachend. Basu is sinds vorig jaar voorzitter van het bestuur van Koningsdag in Gorinchem.

,,Vorig jaar was het even aftasten, maar burgemeester Govert Veldhuijzen was toen heel enthousiast over wat er allemaal op de Groenmarkt te doen was", vertelt mede-bestuurslid Wilfred Muilenburg. ,,Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om alle activiteiten te centreren op de Groenmarkt."

Ook Gorinchem Beweegt draagt dit jaar weer haar steentje bij. ,,Want", zo legt Muilenburg uit. ,,We zetten steeds meer in op sport en spel. Lekker traditioneel Koningsdag vieren." Niels den Dekker van Gorinchem Beweegt legt uit: ,,Van dammen, tot vechtsport en van badminton tot aan de River Dragons. Veel sportverenigingen doen weer mee. En er is ook weer een Athletics Arena waarin kinderen bijvoorbeeld kunnen sprinten, kogelstoten en hoogspringen." Muilenburg: ,,We willen kinderen kennis laten maken met allerlei sporten."

Naast sport is er ook volop ruimte voor cultuur, zo verzorgt dansstudio Roots heel de dag optredens en workshops. ,,We willen een familiedag creëren, een traditie bouwen. Kinderen lekker spelen, ouders op het horecaplein genieten van een hapje en een drankje. Aan het einde van de middag maken de kinderactiviteiten plaats voor muziek met lokale dj's en kunnen de ouders blijven hangen."

Basu: ,,Het belangrijkste is dat er reuring is voor jong en oud. Op de Groenmarkt, maar ook daarbuiten met de kleedjesmarkt waar kinderen lekker hun kleedje kunnen neerleggen in de stad en winkeliers met kraampjes kunnen staan."

Vrijwilligers zijn nog van harte welkom en kunnen zich aanmelden via info@koningsdaggorcum.nl. Voor meer informatie kan men terecht op koningsdagorcum.nl of de Facebookpagina 'Koningsdag Gorcum'.