• Hollandia Services
  • Google Maps

Grote onderhoudsbeurt voor sluiscomplex Grote Merwedesluis

GORINCHEM Het sluiscomplex Grote Merwedesluis in het centrum van Gorinchem krijgt een grote onderhoudsbeurt. Binnenkort wordt een start gemaakt met het grootschalig renoveren van de Korte en de Hoge brug en de sluiskolk. Vanwege de werkzaamheden is er geen verkeer over de Korte brug mogelijk tussen 22 juli en 10 augustus. De Hoge Brug is van 8 tot en met 19 oktober gesloten voor het verkeer. De sluis is gestremd van 8 tot en met 27 augustus.

De bruggen van het complex zijn aan een verfbeurt toe. Het stralen vindt door de strenge milieueisen en geluidsoverlast in een fabriek plaats. De bruggen worden daarom geheel ontmanteld en de dekken worden eruit getild en naar een fabriek gebracht om daar te worden gestraald en opnieuw te worden geverfd. Dit wordt bij de Korte Brug gecombineerd met het vervangen van de scharnierpunten van het dek: beide bruggen zullen beurtelings met zwaar materieel worden gedemonteerd en afgevoerd. Bij de Korte Brug worden ook de balanspriemen - de liggers bovenop de brug - en de hameistijlen (de grote staander op de brug) gedemonteerd.

Bij de sluis moet het staalwerk opnieuw worden geconserveerd en worden de draaipunten van de sluisdeuren vernieuwd. Dit betekent dat ook de draaipunten op de bodem in de sluiskolk zullen worden vernieuwd. Het metselwerk zal op veel plaatsen worden gerepareerd. De hydraulische aandrijving van de deuren wordt vervangen. De deuren zullen beurtelings met zwaar hijsmaterieel worden uitgehesen.

Tijdens het onderhoud aan de sluis wordt de bekabeling op het sluisterrein vervangen. Het besturingssysteem dat zich in het sluisgebouw bevindt wordt vervangen. Simpel gezegd zijn dat de computers en de computerprogramma's die de sluis en bruggen bedienen. Ook wordt binnenin het sluisgebouw onderhoud gepleegd.

De Grote Merwedesluis vormt door de 2 bruggen een belangrijke verbinding tussen Oost en West Gorinchem. Het is een belangrijke doorgang in de vaarweg Gorinchem - Vianen voor de beroepsvaart en recreatieve scheepvaart. Half juli 2016 starten de werkzaamheden aan de Korte brug. Hierdoor kan het verkeer alleen via de Hoge brug de stad in rijden.

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland gaat Hollandia Services het onderhoud aan de Grote Merwedesluis uitvoeren. De voorbereidende werkzaamheden zullen in april aanvangen. Naar verwachting zijn de renovatiewerkzaamheden aan het einde het jaar afgerond daarna volgt nog wel een periode waarin afrondende werkzaamheden plaatsvinden.