• SONY DSC

Hamelhuis koestert hoge verwachtingen

'We zijn nu nog financieel zwak, maar het gaat echt lopen'

Sarah Ouwerkerk

GORINCHEM Het Hamelhuis is sinds drie maanden, na jaren van financiële tegenslagen, eindelijk open voor bezoekers. Nu is dat alleen nog op donderdag, vrijdag en zaterdag, maar de bedoeling is dat het uiteindelijk, met behulp van vrijwilligers, de hele week open zal zijn. ,,Op open monumentendag was het uitgesproken druk, maar verder komen de bezoekers nog maar mondjesmaat", vertelt Dick van Zanten van de Hendrick Hamel foundation.

Het museum is deels opgebouwd naar voorbeelden als het schilderij 'de muziekles' van Johannes Vermeer, om het gevoel van de tijd van Hamel weer te geven. Aangekleed met vier geleende schilderijen van Gorcumse meesters, een virginaal - een instrument uit die tijd -, een bedstee, een kopie van het originele journaal van Hamel en zijn geboorte- en overlijdensakte. 'Vrij zijnde gestorven', staat onderaan de overlijdensakte, verwijzend naar zijn dertienjarige gevangenschap in Korea. Verder vertellen gedetailleerde maquettes en video-beelden het verhaal van Hendrick Hamel over zijn reis naar en gevangenschap in Korea.

De crisis heeft in eerste instantie roet in het eten gegooid, in 2009 hadden ze open willen zijn, maar er was een gat in de begroting. ,,Dat was niet erg, we hadden toezeggingen vanuit Korea om het gat te dichten met een half miljoen", vertelt Van Zanten, die zelf 27 keer naar Korea is afgereisd sinds 2000. De complete begroting betrof 2.4 miljoen, voor het Hamelhuis én voor de appartementen die gebouwd moesten worden. In 2012 bleek het geld uit Korea niet meer te komen. Even was er sprake van dat het huis en het museum er niet meer zouden komen. Maar dankzij Bravo Horeca, Berry Voets en Roel den Braven, die het Hamelhuis kochten, kon de gemeentelening afgelost worden en het Hamelhuis toch doorgaan.

Wel zijn de gevolgen van het geldtekort te zien in het Hamelhuis. Waar ze een hologram van Jan Jansz. Weltevree voor ogen hebben, is nu een relatief lege ruimte. Waar ze de ervaring van de schipbreuk willen laten voelen op een scheepsdek, met een 3D video-ervaring is nu een klein filmzaaltje met vloerbedekking. ,,Maar dat komt nog wel", legt een optimistische Van Zanten uit. Ook moeten er nog andere aanpassingen komen. Er komt een statenbijbel met een verwijzing naar Gorkum en nog wat andere volgens Van Zanten kostbaardere artikelen moeten in het museum worden tentoongesteld.

De verwachting en hoop is dat het museum drukbezocht zal gaan worden. De hele stad moet worden meegetrokken in het beoogde succes van het Hamelhuis. Er zijn al gesprekken met tourbusorganisaties, ANWB en Omroep MAX, om mensen per bus naar Gorinchem te laten komen. Dat het Hamelhuis tevens het 96e KLM-huisje wordt gaat zeker mee helpen denkt Van zanten. ,,Het schijnt dat dat een groot verschil kan maken", aldus Van Zanten. Het is een flinke promotie. Er worden er een miljoen gemaakt, met beschrijving en al, die de hele wereld over gaan. ,,Zonder dat we er zelf iets voor hoefden te doen."

,,We zijn nu financieel zwak, maar het gaat echt lopen", dat weet de gepassioneerde Van Zanten zeker. ,,Ondanks alle perikelen, of misschien wel juist daarom zijn we onwijs blij met het huis."

Fotobijschrift: Dick van Zanten in het Hamelhuis, voor het schilderij 'interieur met soldaten' van de Gorcumse meesters Jan Olis, tijdgenoot van Hamel.