• BDUmedia

Herinrichting Eind in maart van start

GORINCHEM De herinrichting van het Eind gaat maandag 11 maart van start. De verwachting is dat de werkzaamheden ongeveer zeven weken gaan duren. De omwonenden werden vorige week geïnformeerd over de concrete plannen.

Het Eind wordt ingericht als een shared-space gebied waarbij de voetpaden en de rijbaan op hetzelfde niveau komen te liggen. De parkeerplaatsen verdwijnen. Om dit op te vangen worden bij parkeergarage Kweeklust extra parkeergelegenheden gerealiseerd en worden de parkeerplekken bij de Buiten de Waterpoort aangepakt met verlichting om het parkeren daar aantrekkelijker te maken. De mindervaliden parkeerplekken blijven wel.

De bewoners van het Eind zijn blij met de herinrichting. Vooral met de laad- en losplaats die erbij komt. ,,Vrachtwagens staan nu vaak voor de ramen te laden en te lossen of komen vast te zitten op de brug. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de draai niet maken omdat ze te lang zijn. Hierdoor liep heel het verkeer vast", vertelt een bewoner. Dat ze iets verder moeten lopen voor het parkeren vinden ze niet erg. ,,Het was altijd een kleine kans dat we de auto voor de deur kwijt konden. Zoeken naar een plekje moesten we toch al en nu krijgen we er meer ruimte voor terug."

Toch zijn er ook zorgen. De Tolsteeg wordt eenrichtingverkeer en kan na de werkzaamheden alleen nog maar gebruikt worden om naar beneden te rijden. ,,Ik ben bang dat door deze beslissing het verkeer in de stad een grotere puinhoop wordt. Het staat soms al helemaal vast. Straks kan je alleen nog via de Walstraat van Benedenstad naar de Bovenstad", aldus een bezorgde Gorcumer.

Tijdens de werkzaamheden wordt er in fases gewerkt om verhindering te voorkomen. Zo blijft de Buiten de Waterpoort het hele project bereikbaar. Op borden zal een omleiding worden aangegeven en tijdens de verschillende fases worden aangepast. Bij de eerste twee fases zal de Tolsteeg worden aangepakt. Waardoor de Tolsteeg is afgesloten, maar de Buiten de Waterpoort bereikbaar is vanaf het Eind. Bij de derde fase is de Tolsteeg weer open en zal het Eind worden aangepakt en kan de Buiten de Waterpoort bereikt worden via de Tolsteeg. Bij de laatste fase wordt er aan de Langedijk gewerkt.