• gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto

Herkenbaarheid en nostalgie bij KOEL

GORINCHEM Een gemêleerd gezelschap bezocht dit weekend KOEL Gorinchem. Bij het eenmalige evenement werd stilgestaan dat vijftig jaar geleden het garnizoen na 250 jaar uit de stad vertrok.

Afgelopen weekend werd extra ingezoomd op de afdeling van de inlichtingendienst die vanaf 1955 tot het moment dat het garnizoen naar Eibergen werd verplaatst. De Luisterpost aan de Vijfde Uitgang stond daarom vol met bij elkaar verzameld decodeer - en zendapparatuur om de opgevangen boodschappen van de Russen - de Koude Oorlog was immers in volle gang - te ontcijferen en door te geven aan collega's in Den Haag.

,,Ik denk dat we aan het einde van de middag op zo'n duizend geregistreerde bezoekers uitkomen. Ook gisteren tijdens de reünie voor oudgedienden hadden we een mooie groep van 34 man bij elkaar", vertelt Hugo Ouwerkerk van Vesting Gorinchem, de werkgroep van historische vereniging Oud-Gorcum zondagmiddag. ,,Daar zijn we zeker tevreden mee, zeker gezien het slechte weer. Daarnaast is het een heel gemêleerd gezelschap."

Van ouders met kinderen die de apparaten maar wat mysterieus vinden tot aan radioamateurs die medehobbyisten tegenkomen. Verschillende gevoelens komen samen want ook oud-soldaten komen voor KOEL (Koude Oorlog Evenement de Luisterpost) van heinde en verre naar de Arkelstad. Henk la Roi vertelt de bezoekers over hoe hij later in Eibergen, waar de dienst in 1967 naar vertrok, de radio's van de vijand uitpeilde. ,,Dat deed je vier keer per dag," vertelt hij enthousiast. ,,Zo konden we weten waar ze zich ongeveer bevonden." La Roi is daarna een liefhebber geworden. ,,Ik zag op een radioforum dat ze nog vrijwilligers zochten en dacht: daar moet ik bij zijn. Ik kom uit Leeuwarden, maar had geen overnachting geregeld. Maar uiteindelijk heb ik tot negen uur vanochtend in de auto geslapen. Ik moest me wel even goed uitrekken toen."

Ook langs de Dalemwal is genoeg te zien. In de buskruidmagazijnen zijn foto's van soldaten uit de jaren vijftig en zestig te zien en is er een radio-expositie. Zaterdagochtend marcheerden soldaten onder begeleiding van muziekkorpsen door de stad. Verder is een klein kamp opgesteld met een aantal radiowagens en op het plein zijn oude militaire voertuigen te bewonderen. Familie Stam uit Goeree-Overflakkee is een dagje met het gezien op pad. Vader Erik is eigenaar van een DAF 126, één van de opgestelde voertuigen. ,,Dat is een hobby van me. Ik zit ook bij een club", vertelt hij. ,,We doen dit wel vaker, een paar keer per jaar. En zij gaan ook graag mee", doelt hij op dochters Dafne-Linn (,,je weet wel waar zij naar vernoemd is") en Anoek.

Bij Truus van der Donk (75) overheerst de nostalgie. ,,Mijn vader zat in het leger en mijn ouders hebben elkaar hier ook ontmoet. Hier ben ik ook geboren. Ik vind het wel jammer dat een aantal dingen nu weg zijn. De dansavonden met militairen bijvoorbeeld of de aanwezigheid bij de avondvierdaagse. Dat is wel een gemis."