• Marleen Windhorst

'Het mooiste vak dat er is'

GORINCHEM In het Gorcums Museum is nog tot 10 september de tentoonstelling 'De Koe in de Kunst' te zien. Deze week praat Marleen Windhorst met Mirjam Buscher, docent beeldende vorming aan het Fortes Lyceum, over de etalage met koeienkunstwerken op de Langendijk 65, naast hotel Goud & Zilver.

door Marleen Windhorst

Te midden van de winkels en horecagelegenheden op de Langendijk springt de etalage vol twee- en driedimensionale kunstwerken in het oog. Schilderijen, collages, beeldhouwwerken en een heuse kroonluchter, geïnspireerd op de koe. Allemaal kunstwerken, gemaakt door de klassen beeldende vorming van het Fortes Lyceum die Buscher en haar collega's begeleiden. Buscher, zelf al ruim twintig werkzaam als docent beeldende vorming, waarvan de laatste acht jaar bij het Fortes Lyceum, vertelt enthousiast over de expositie op de Langendijk: ,,Samen met mijn collega's Janneke van der Knaap en Celine Buntsma proberen we intensief samen te werken met lokale en regionale culturele instellingen. Zo bieden wij de leerlingen vrije opdrachten aan, die aansluiten bij de praktijk en leren hen hun ontwerpideeën te onderbouwen en te presenteren. Het koeienproject is een van de opdrachten, waarvoor we de samenwerking aangingen met het Gorcums Museum, zoals we dat al jaren doen."

,,De leerlingen vonden het thema de koe eerst heel vrij, omdat we geen kaders hadden gesteld en zij niet gebonden waren in hun materiaalkeuze en techniek. Na een week brainstormen kwamen bij hen de eerste ideeën opborrelen en gingen ze aan de slag. Een selectie van de kunstwerken is nu te bewonderen in de etalage op de Langendijk."

Het niveau binnen haar lessen beeldende vorming is hoog: ,,Veel leerlingen die deze lessen volgen willen naar het grafisch lyceum of de kunstacademie. De vrije opdrachten dragen bij aan een goede voorbereiding voor deze volgende stap. In het najaar gaan de scholieren aan de slag met een nieuwe opdracht, over glaskunst. Het eindresultaat zal weer te zien zijn in de expositieruimte aan de Langendijk." Het mooiste aan haar werk? ,,Als leerlingen tijdens de lessen ontdekken waar hun talenten liggen. Dat vind ik zo mooi om te zien. Ook als zij in één keer worden toegelaten tot het grafisch lyceum of de kunstacademie. Dan voel ik mij een beetje trots. Beeldende vorming is het mooiste vak dat er is, ik zou nooit een ander vak willen geven."

Onder de titel 'Bij de Pinken' vindt van 21 september t/m 1 oktober in het museum de jaarlijkse scholierententoonstelling plaats, met werk van leerlingen uit heel Gorcum. Thema dit jaar, hoe kan het ook anders: koeien.