• Rotary Gorinchem

Het verhaal achter 10 jaar Santa Run

GORINCHEM Rotaryclub Gorinchem organiseert op zaterdag 23 december 2017 alweer de tiende editie van de Gorcumse Santa Run. Iedereen die mee wilt doen kan zich inschrijven om ook mee te lopen tijdens dit prachtige evenement.

door Mike Rijnders

De Santa Run is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen, maar een leuk feit is dat de allereerste editie van dit prachtige evenement gelopen werd in Gorinchem. Als één van de aanstichters in 2008, en nog altijd actief binnen de stichting, vertelt Paul van Rooijen van Rotaryclub Gorinchem op enthousiaste wijze hoe de Santa Run is ontstaan. ,,Het concept voor de Santa Run lag er al wel, maar was een beetje stoffig geworden. In 2008 zijn wij als Rotaryclub Gorinchem ingestapt om dit op te pakken, gezien het evenement fijn aansloot bij onze speerpunten: Kerst, goede doelen en saamhorigheid", legt Van Rooijen uit. De eerste editie bracht circa 550 deelnemers op de been in Gorinchem en inmiddels lopen er ruim duizend mensen mee vanaf de Gorcumse Grote Markt. ,,Het enthousiasme is enorm", merkt Van Rooijen. ,,Het begint allemaal met de positieve sfeer die er heerst en zorgt voor saamhorigheid. Het is zéker geen wedstrijd, maar zeker met de sportverenigingen zie je dat het een positief effect heeft op de teambuilding. Het is gewoon ontzettend leuk." Tijdens de Santa Run op 23 december is Van Rooijen zelf ook weer aanwezig, het zij niet als deelnemer. ,,Ik mag me sinds enkele jaren ontfermen over de erwtensoep", lacht hij. ,,Net als alle vrijwilligers in de hele organisatie haal ik daar ook veel voldoening uit. De waardering is groot", aldus Van Rooijen.

Inmiddels wordt de Santa Run landelijk in ruim 45 plaatsen gelopen. Danny van der Meulen is actief in de landelijke Stichting Santa Run en vertelt hoe snel het evenement gegroeid is. ,,We hebben het over meer dan 20.000 mensen die wij op de been krijgen in heel Nederland. Sterker nog, ook in Duitsland en België zijn de eerste Santa Runs georganiseerd. Het is zo leuk om dat het een heel breed gedragen evenement is. Wij noemen het zelf altijd 'van 8 tot 80', maar er hangt natuurlijk geen leeftijd aan. Het belangrijkste en mooiste is dat er zo'n 400.000 euro opgehaald wordt voor de goede doelen", besluit Van der Meulen.

De kerstmannenpakken zijn te koop bij de 4 verkooppunten: Bruna (Piazzacenter), Plus Elbert van den Doel (Wiardi Beckmanplein), Primera (Arkelstraat) en Run2Day (Langendijk). Daarnaast kan men ook online terecht via gorinchem.rotarysantarun.nl/inschrijven of via Facebook (Santa Run Gorinchem).