• Het Hollands Plein Festijn vindt plaats op zaterdag 2 juni, een dag na Summer Start Dance.

    Ministerie van Beeld

'Het wordt een sprookje'

GORINCHEM Summer Start Dance en het Hollands Plein Festijn verhuizen dit jaar naar het mooiste festivalterrein van Gorinchem: Buiten de Waterpoort. ,,Het wordt sprookjesachtig en weer een stukje mooier", belooft mede-organisator Jaap Harder.


Door Tim Hartman

Summer Start Dance is vrijdag 1 juni alweer voor de achtste keer dé start van de Gorcumse zomer, zoals de naam al verklapt. Met optredens van onder anderen Billy the Kit, OakMadness en Diaz and Bruno. Een dag later wordt de dancemuziek ingeruild voor het Nederlandstalige van onder anderen Arjon Oostrom en het Feestteam tijdens de derde editie van het Hollands Plein Festijn. De gratis evenementen worden georganiseerd door de verschillende horeca op de Grote Markt: Flashback, 't Oude Stadthuys, Eetcafé Kees, Hoofdwacht en Gasterij. ,,Als dank voor onze gasten op de Grote Markt", zegt mede-organisator Reggie Ginus.

GROTE MARKT Logischerwijs werden de eerste edities van Summer Start Dance en ook de eerste editie van het Hollands Pleinfestijn op de Grote Markt gehouden. Jaap Harder: ,,Bij Summer Start Dance begonnen we op het balkon van het oude stadhuis, een prachtig plaatje." Vorig jaar werd er verhuisd naar de Groenmarkt. ,,Datzelfde prachtige plaatje én de intimiteit behielden we", vindt Ginus. Omdat er dit jaar ook iets geprogrammeerd stond in de Grote Kerk moest er of een andere datum of een andere locatie komen. ,,Dat wordt dus Buiten de Waterpoort", vertelt Harder. ,,Het is het mooiste plekje van Gorinchem, het wordt een sprookje."

BUITEN DE WATERPOORT Of Buiten de Waterpoort de permanente locatie wordt, weet de organisatie nog niet. Ginus: ,,De binnenstad is het mooist, maar tegenwoordig moet je heel goed naar veiligheid kijken. Onze angst is wel dat er helemaal niets meer in de binnenstad georganiseerd zou mogen worden." Harder vult aan: ,,Zulke feesten brengen levendigheid in de binnenstad. We gaan nu niet zeggen: we blijven voor altijd op Buiten de Waterpoort, maar als blijkt dat we het daar net zo mooi kunnen organiseren als anders is dat uiteraard ook prima."

De feesten kennen geen leeftijdslimiet: ,,Het is na de examens dus voor jongeren een mooi feest om de vakantie in te luiden", besluit Harder. Voor meer informatie: zie de Facebookpagina's van 'Summer Start Dance 2018' en 'Hollands Plein Festijn'